Сјеменке бундеве као лијек

Наука је потврдила да нутритивна вредност семенки бундеве расте стајањем, по чему су готово јединствене у природи.

Здравље 05.09.2014 | 10:17
Сјеменке бундеве као лијек

Семенке бундеве се већ се хиљадама година користе у медицинске сврхе јер су богат извор витамина. Сем тога, наука је потврдила да им нутритивна вредност расте стајањем, по чему су готово јединствене у природи. Доносимо вам још неколико разлога зашто би ове укусне грицкалице требало да постану саставни део ваше исхране.

1. Семенкама до здравог срца - Четвртина шољице ових укусних семенки садржи готово половину препоручене дневне дозе магнезијума, врло важног за ваше срце. Такође помаже у контроли крвног притиска.

2. Побољшава имуни систем - Осим што обилују магнезијумом, семенке бундеве су богати извор и цинка, што помаже при регулацији имуног система, па тако смањују ризик од вирусних инфекција попут прехладе и грипа. Истраживања су показала да, између осталог, смањују и хронични умор и депресију.

3. Одржава здравље простате - Још од давнина је познато да су семенке бундеве важан део исхране за мушкарце јер благотворно делују на простату. Истраживања показују да и бундевино уље и семенке бундеве због високог удела цинка могу да буду посебно корисне за здравље мушкараца, па се неретко користе у лечењу разних здравствених проблема с простатом, као што су повећана простата и хиперплазија.

4. Смањују ризик од дијабетеса - Према истраживањима, семенке бундеве помажу код регулације инсулина и тиме спречавају разне компликације у вези са дијабетесом, као што је оксидативни стрес, главни узрочник уништавања ћелија.

5. Помажу код несанице - Узимање бундевиних семенки неколико сати пре спавања, посебно у комбинацији са воћем доприноси бољем излучивању мелатонина и серотонина, чиме се повећава регенерација тела током спавања.

 

Коментари / 0

Оставите коментар