Sjemenke bundeve kao lijek

Nauka je potvrdila da nutritivna vrednost semenki bundeve raste stajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi.

Zdravlje 05.09.2014 | 10:17
Sjemenke bundeve kao lijek

Semenke bundeve se već se hiljadama godina koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Sem toga, nauka je potvrdila da im nutritivna vrednost raste stajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane.

1. Semenkama do zdravog srca - Četvrtina šoljice ovih ukusnih semenki sadrži gotovo polovinu preporučene dnevne doze magnezijuma, vrlo važnog za vaše srce. Takođe pomaže u kontroli krvnog pritiska.

2. Poboljšava imuni sistem - Osim što obiluju magnezijumom, semenke bundeve su bogati izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunog sistema, pa tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripa. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i hronični umor i depresiju.

3. Održava zdravlje prostate - Još od davnina je poznato da su semenke bundeve važan deo ishrane za muškarce jer blagotvorno deluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i semenke bundeve zbog visokog udela cinka mogu da budu posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se neretko koriste u lečenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. Smanjuju rizik od dijabetesa - Prema istraživanjima, semenke bundeve pomažu kod regulacije insulina i time sprečavaju razne komplikacije u vezi sa dijabetesom, kao što je oksidativni stres, glavni uzročnik uništavanja ćelija.

5. Pomažu kod nesanice - Uzimanje bundevinih semenki nekoliko sati pre spavanja, posebno u kombinaciji sa voćem doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tela tokom spavanja.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar