Санкције Русији уздрмале европски туризам

Криза у Украјини и санкције запада Русији значајно су утицали на број Руса који су овог лета путовали у Европу, саопштила је влада у Москви.

Путовања 04.09.2014 | 21:00
Санкције Русији уздрмале европски туризам

"Број руских туриста у ЕУ смањен је 30 одсто због погоршања наших међународних односа", рекао је премијер Русије Дмитриј Медведев, а пренела агенција Франс прес.

"То је лоша вест јер наши грађани плаћају цену, као и економије земаља које желе добродошлицу туристима", казао је он. Привредни раст Русије био је успорен и пре санкција запада Москви због њене улоге у украјинској кризи, али је криза довела до масовног одлива капитала и одлагања потрошње, што је економију гурнуло на ивицу рецесије.

Влада је морала да помогне у враћању кући десетина хиљада руских туриста који су били "заглављени" у иностранству, након што је више туристичких агенција банкротирало због пада прихода.

"Ситуација у туристичком сектору није лака, то је јасно, али се не може говорити о озбиљној кризи", рекао је премијер.

Председник авио-компаније Аерофлот Виталиј Савељев, међутим, ситуацију назива управо тако, наводећи да је тренутни пад тражње путовања незабележен од глобалне финансијске кризе из 2009.

Према подацима руске владе, око 40 милиона Руса, више од четвртине укупне популације, сваке године путује у иностранство. Подаци показују да су путовања у централну и северну Европу значајно смањена, док су у порасту одласци у топлије јужне дестинације.

Влада није саопштила податке о иностраним туристима који посећују Русију, али су званичници за Франс прес прошлог месеца рекли да је број тих посета, према незваничним подацима, смањен за око петину.

Коментари / 0

Оставите коментар