Sankcije Rusiji uzdrmale evropski turizam

Kriza u Ukrajini i sankcije zapada Rusiji značajno su uticali na broj Rusa koji su ovog leta putovali u Evropu, saopštila je vlada u Moskvi.

Putovanja 04.09.2014 | 21:00
Sankcije Rusiji uzdrmale evropski turizam

"Broj ruskih turista u EU smanjen je 30 odsto zbog pogoršanja naših međunarodnih odnosa", rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev, a prenela agencija Frans pres.

"To je loša vest jer naši građani plaćaju cenu, kao i ekonomije zemalja koje žele dobrodošlicu turistima", kazao je on. Privredni rast Rusije bio je usporen i pre sankcija zapada Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi, ali je kriza dovela do masovnog odliva kapitala i odlaganja potrošnje, što je ekonomiju gurnulo na ivicu recesije.

Vlada je morala da pomogne u vraćanju kući desetina hiljada ruskih turista koji su bili "zaglavljeni" u inostranstvu, nakon što je više turističkih agencija bankrotiralo zbog pada prihoda.

"Situacija u turističkom sektoru nije laka, to je jasno, ali se ne može govoriti o ozbiljnoj krizi", rekao je premijer.

Predsednik avio-kompanije Aeroflot Vitalij Saveljev, međutim, situaciju naziva upravo tako, navodeći da je trenutni pad tražnje putovanja nezabeležen od globalne finansijske krize iz 2009.

Prema podacima ruske vlade, oko 40 miliona Rusa, više od četvrtine ukupne populacije, svake godine putuje u inostranstvo. Podaci pokazuju da su putovanja u centralnu i severnu Evropu značajno smanjena, dok su u porastu odlasci u toplije južne destinacije.

Vlada nije saopštila podatke o inostranim turistima koji posećuju Rusiju, ali su zvaničnici za Frans pres prošlog meseca rekli da je broj tih poseta, prema nezvaničnim podacima, smanjen za oko petinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar