Ана за улазак БиХ у НАТО?!

Замјеник министра спољних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је данас у Кардифу да БиХ схвата НАТО као примарну гаранцију њене унутрашње и спољне безбједности и стабилности.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 20:51
Ана за улазак БиХ у НАТО?!

Она је у пригодном говору на састанку министара иностраних послова земаља чланица НАТО са четири земље аспиранта за пуноправно чланство у овом војном савезу / БиХ, Црна Гора, Македонија и Грузија/, који је одржан у оквиру Самита НАТО, истакла да вјерује да процес интеграције БиХ у Сјеверноатлантски савез доприноси прихватању стандарда и вриједности које заговара НАТО.

Бабићева је захвалила НАТО и државама чланицама за исказани дух заједништва тако што су међу првима пружили помоћ унесрећеним у поплавама у мају када је БиХ претрпјела најтеже поплаве у историји.

Према њеним ријечима, то је додатно ојачало преданост БиХ реформама у земљи и достизању стандарда НАТО за пуноправно чланство у овој организацији.

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да БиХ, као земља која тежи пуноправном чланству у НАТО, активно учествује у ИПАП и ПАРП програму, те ради на рјешавању политичких питања неопходних за активирање Акционог плана за чланство, уз истовремено активно учешће у мисијама у Авганистану.

Поред Ане Тришић-Бабић на самиту НАТО-а говорио је и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он је поручио да је БиХ показала посвећеност вриједностима Алијансе на најконкретнији могући начин – шаљући војнике да служе под командом Алијансе у Авганистану, те да ће као партнер наставити да доприноси операцијама овог војног савеза.

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је Изетбеговић током обраћања у Велсу истакао да је чланство у НАТО стратешки циљ БиХ, земље са сложеним уставно-правним поретком, у којем се све одлуке из области одбране и спољне политике доносе консенсузом.

"У БиХ постоји одржив дугорочни консензус о провођењу потребних активности за пријем у НАТО", рекао је Изетбеговић и додао да је тај консензус утврђен у Закону о одбрани и потврђен једногласном одлуком Предсједништва БиХ из 2008. године да се поднесе захтјев за пријем БиХ у НАТО Акциони план за чланство.

Он је навео да је БиХ, упркос политичким, институционалним, економским и буџетским изазовима, остварила стабилан напредак у испуњавању обавеза према НАТО у и достизању стандарда потребних за чланство у Алијанси.

Изетбеговић сматра да БиХ, као земља која је од НАТО добила значајну безбједносну помоћ, има одговорност да активно учествује у операцијама колективне безбједности под водством НАТО, додајући да Алијанса снажно подржава овај комплексан процес.

Он је подсјетио да су од 2009. године до данас 433 припадника Оружаних снага БиХ активно учествовала у мировној мисији у Авганистану, предвођеној НАТО.

Изетбеговић је рекао да ће Оружане снаге БиХ наставити ангажман у Авганистану, "доприносећи у мјери у којој то ресурси и способности дозвољавају", да би наставили градити капацитете да у потпуности преузму одговорност за безбједност своје земље.

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

додиковка

04.09.2014 18:59

који лицемјери из снсд-а су то ова додиковка хоће нас србе мимо наше воље угурат у нато а додик као неда нама у нато без референдума бојим се да тако нас додик док забавља референдумом о независности ми не осванемо у унитарној

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

04.09.2014 20:20

за додиковку.. Не разумијем да вјерујес Бакиру који шаље своје вехабије у борбу против НАТО-а а прича да је за НАТО а каљаш образ човјеку који је стао на пут унитарној БиХ али гласај за Иванића и компанију

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС БЛ

04.09.2014 20:22

Приступање у НАТО потписано једногласно 2008 године,нема референдума јер је довољан само захтјев, НАТО прихвати пријем и готово.Додик само лапрда о референдуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

05.09.2014 00:03

Ова жена ради по директиви зна се већ кога, једино слијеп не види како нас систематски уништавају и слабе, а Српску као брани да не удје у НАТО, на овај начин како је Баја води мислим да је неће нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.09.2014 00:14

Када ову багру отјерамо са власти следећег мјесеца треба одмах рјешити ово питање. Федерацији ако се иде нека иде али ми нећемо са нашим душманима у коалицију. Само праведан реферундум ће им то доказати. То што су помогли у поплавама је мрвица колико су нам нањели зла у рату. Убијали људе и уништавали објекте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

05.09.2014 00:32

Требала им је још захвалити што су нас убијали, бобардовали Србију, отели Косово и што нас и дан данас трују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоНаме

05.09.2014 05:29

НаТо је Миле мислио.НА ТО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

05.09.2014 06:56

Само нека Алијин насљедник гура Федерацију у НАТО па ће им бити још вехабијских напада по Бугојну,Сарајеву итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залосна сова

05.09.2014 07:50

БиХ иде према НАТО-у, то ће се догодити прије или касније, документи су давно потписани, неколико истакнутих чланица снажно лобира у том правцу. НАТО је трајан мир и сигурност за стране инвестиције, војска је на добровољној бази, нема служења војног рока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РСрпска

05.09.2014 07:58

Никад у НАТО! Они који су нас бомбардовали не могу нам бити пријатељи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

05.09.2014 08:01

Ко њу ста пита док тата не казе а неце никад реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

пошаљи

05.09.2014 08:10

Какви ми, такви нам и представници !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

05.09.2014 08:28

Јос један у низу доказа да је Милорад Додик обицни лазов и преварант.Само се сјетите његових суплих прица о референдумима,отцјепљењу...а у ствари ради на унистењу Српске те лицном богацењу.Није њега НАТО дзабе довео на власт драга моја брацо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

05.09.2014 08:54

НАТО је гаранција да се никад нећемо тући и ратовати опет. И још пуно тога је добро ако смо чланица, у осталом то је и нормално какав је свијет данас посто несигуран. Неразумем ове што су против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссс

05.09.2014 10:36

Она је луда. Идиоти одлучују о судбини народа.Додик и СНСД ће нам доћи главе а заслијепљени гласачи то још не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

05.09.2014 11:31

МИ УВИЈЕК ПИШАМО УЗ ВЈЕТАР И ПРОЛАЗИМО КАКО ПРОЛАЗИМО.КОМЕ ЈЕ ТО САН ДА ИДЕ У РУСИЈУ.СВИ ХОЋЕ У АМЕРИКУ,КАНАДУ,ЊЕМАЧКО. СУВИШЕ СМО МАЛИ ДА ИГРАМО КОНТРА ВЕЛИКИ.ЈА САМ ЗА НАТО.ЗАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

05.09.2014 12:17

НАТО треба бомбардовати ту гамад, која узима све од јадног народа, да би лопови узивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик-так

06.09.2014 06:14

Нас,стари,мудри, народ казе за неког да "звони како га навију".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РСрпска

06.09.2014 07:32

А је ли те Шваба бомбардовао?? Питај Србе из комшилука би ли ишли у Њемачку да раде када би могли,ја гарантујем да би их 90% рекло ДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

чича

06.09.2014 08:10

Проблем придруживања су посљедице за све нас у БиХ. Потписом придруживању влада аутоматски потписује низ пратећих докумената која нашу дјецу и нас осуђују на смрт. Запрашују нас сваки дан кемтрејслима из авиона. Посљедице су тумори, болести, кише итд... Колико је пара узела Ана за потпис....? И зашто ниједан скот од политичара не дигне глас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обсервер

06.09.2014 09:04

Једни шумом, други друмом, а неки као Милорад и шумом и друмом, и јавно и тајно и свакако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметном доста...

06.09.2014 10:50

Земље уцеснице НАТО бомбардовања српских полозаја и циљева = Земље у којим би сте најрадије зивјели и радили :) Радис у земљама НАТО савеза додјес на одмор са мерцедесом, бмw и слицно, радис у Русији додјес на одмор једном у 5 година јер не мозес купити карту, немас пара. Назалост, уредјење балкана воде људи који не знају ниста друго осим племенских подјела. Никад нама неце бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАСО

06.09.2014 11:07

Е ЈЕС ПАМЕТ ДА ПУКНЕС ОД МУКЕ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип В.СЕРБИЈА

06.09.2014 15:44

Анти НАТО Одмах понистити декларацију за улазак у Нато. ОКУПАТОРСКУ ОРГАНИЗАЦИЈУ .СВИ СМО ВИДЕЛИ И ОСЕТИЛИ НА ЉУДСКИМ ЗРТВАМА И ДАНАС УБИЈАЈУ НАТО БОМБЕ СТО СУ НАМ ИЗЛАЗИЛИ У СУСРЕТ. САМО РЕФЕРЕНДУМ И НАРОД ОДУЦУЈЕ А НЕ БАЈА И ЊЕГОВА БАГРА СНСД.А та ЊЕГОВА АНА И ОН МОГУ ДА ИДУ. КУЦА ИМ БИЛА ДАЛЕКО ОД НАСЕ. САМО ДОЛАЗИ У ОБЗИР УЈЕДИЊЕЊЕ СА СРБИЈОМ И БРАТСКОМ РУСИЈОМ НЕГО СУ СЕ УПЛАСИЛИ ТАКОЗВАНИ МУСЛИМАНИ ДА НЕ БИ СРБИ ПРИПОЈИЛИ И ФЕДЕРАЦИЈУ СРБИЈИ И РУСИЈИ. ЗИВЕЛА Р.СРПСКА СА ГЛАВНИМ ГРАДОМ СРПСКИМ САРАЈЕВОМ .ПОЗДРАВ РТВ БН-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

06.09.2014 15:54

Потпуно је свеједно хоћемо ли бити у НАТО или НЕ! Јер не одлучујемо ни више с ким ћемо ратовати него ЕУ, били ми у НАТО или НЕ! Али будала само не види да НАТО има додатне користи, као што је сигурнија држава, односно сигурније за оне фирме које желе улагати у БиХ... А осим тог се борци "уче" јер судјелују у акцијама, а не стоје у држави као пањ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

06.09.2014 16:44

НАТО је инструмент Америке.Преко њега Амери поробљавају свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

06.09.2014 19:26

ГАВРИЛО ПРИНЦИП,ДА НИЈЕ ДИЈАСПОРЕ МИ БИ ДАВНО ЦРКЛИ.

ОДГОВОРИТЕ