Ana za ulazak BiH u NATO?!

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je danas u Kardifu da BiH shvata NATO kao primarnu garanciju njene unutrašnje i spoljne bezbjednosti i stabilnosti.

Bosna i Hercegovina 04.09.2014 | 20:51
Ana za ulazak BiH u NATO?!

Ona je u prigodnom govoru na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica NATO sa četiri zemlje aspiranta za punopravno članstvo u ovom vojnom savezu / BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija/, koji je održan u okviru Samita NATO, istakla da vjeruje da proces integracije BiH u Sjevernoatlantski savez doprinosi prihvatanju standarda i vrijednosti koje zagovara NATO.

Babićeva je zahvalila NATO i državama članicama za iskazani duh zajedništva tako što su među prvima pružili pomoć unesrećenim u poplavama u maju kada je BiH pretrpjela najteže poplave u istoriji.

Prema njenim riječima, to je dodatno ojačalo predanost BiH reformama u zemlji i dostizanju standarda NATO za punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da BiH, kao zemlja koja teži punopravnom članstvu u NATO, aktivno učestvuje u IPAP i PARP programu, te radi na rješavanju političkih pitanja neophodnih za aktiviranje Akcionog plana za članstvo, uz istovremeno aktivno učešće u misijama u Avganistanu.

Pored Ane Trišić-Babić na samitu NATO-a govorio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On je poručio da je BiH pokazala posvećenost vrijednostima Alijanse na najkonkretniji mogući način – šaljući vojnike da služe pod komandom Alijanse u Avganistanu, te da će kao partner nastaviti da doprinosi operacijama ovog vojnog saveza.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Izetbegović tokom obraćanja u Velsu istakao da je članstvo u NATO strateški cilj BiH, zemlje sa složenim ustavno-pravnim poretkom, u kojem se sve odluke iz oblasti odbrane i spoljne politike donose konsensuzom.

"U BiH postoji održiv dugoročni konsenzus o provođenju potrebnih aktivnosti za prijem u NATO", rekao je Izetbegović i dodao da je taj konsenzus utvrđen u Zakonu o odbrani i potvrđen jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH iz 2008. godine da se podnese zahtjev za prijem BiH u NATO Akcioni plan za članstvo.

On je naveo da je BiH, uprkos političkim, institucionalnim, ekonomskim i budžetskim izazovima, ostvarila stabilan napredak u ispunjavanju obaveza prema NATO u i dostizanju standarda potrebnih za članstvo u Alijansi.

Izetbegović smatra da BiH, kao zemlja koja je od NATO dobila značajnu bezbjednosnu pomoć, ima odgovornost da aktivno učestvuje u operacijama kolektivne bezbjednosti pod vodstvom NATO, dodajući da Alijansa snažno podržava ovaj kompleksan proces.

On je podsjetio da su od 2009. godine do danas 433 pripadnika Oružanih snaga BiH aktivno učestvovala u mirovnoj misiji u Avganistanu, predvođenoj NATO.

Izetbegović je rekao da će Oružane snage BiH nastaviti angažman u Avganistanu, "doprinoseći u mjeri u kojoj to resursi i sposobnosti dozvoljavaju", da bi nastavili graditi kapacitete da u potpunosti preuzmu odgovornost za bezbjednost svoje zemlje.

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

dodikovka

04.09.2014 18:59

koji licemjeri iz snsd-a su to ova dodikovka hoće nas srbe mimo naše volje ugurat u nato a dodik kao neda nama u nato bez referenduma bojim se da tako nas dodik dok zabavlja referendumom o nezavisnosti mi ne osvanemo u unitarnoj

ODGOVORITE
Name

doboj

04.09.2014 20:20

za dodikovku.. Ne razumijem da vjerujes Bakiru koji šalje svoje vehabije u borbu protiv NATO-a a priča da je za NATO a kaljaš obraz čovjeku koji je stao na put unitarnoj BiH ali glasaj za Ivanića i kompaniju

ODGOVORITE
Name

RS BL

04.09.2014 20:22

Pristupanje u NATO potpisano jednoglasno 2008 godine,nema referenduma jer je dovoljan samo zahtjev, NATO prihvati prijem i gotovo.Dodik samo laprda o referendumu.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

05.09.2014 00:03

Ova žena radi po direktivi zna se već koga, jedino slijep ne vidi kako nas sistematski uništavaju i slabe, a Srpsku kao brani da ne udje u NATO, na ovaj način kako je Baja vodi mislim da je neće niko

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.09.2014 00:14

Kada ovu bagru otjeramo sa vlasti sledećeg mjeseca treba odmah rješiti ovo pitanje. Federaciji ako se ide neka ide ali mi nećemo sa našim dušmanima u koaliciju. Samo pravedan referundum će im to dokazati. To što su pomogli u poplavama je mrvica koliko su nam nanjeli zla u ratu. Ubijali ljude i uništavali objekte.

ODGOVORITE
Name

MD

05.09.2014 00:32

Trebala im je još zahvaliti što su nas ubijali, bobardovali Srbiju, oteli Kosovo i što nas i dan danas truju.

ODGOVORITE
Name

NoName

05.09.2014 05:29

NaTo je Mile mislio.NA TO!!

ODGOVORITE
Name

Srpska

05.09.2014 06:56

Samo neka Alijin nasljednik gura Federaciju u NATO pa će im biti još vehabijskih napada po Bugojnu,Sarajevu itd.

ODGOVORITE
Name

Zalosna sova

05.09.2014 07:50

BiH ide prema NATO-u, to će se dogoditi prije ili kasnije, dokumenti su davno potpisani, nekoliko istaknutih članica snažno lobira u tom pravcu. NATO je trajan mir i sigurnost za strane investicije, vojska je na dobrovoljnoj bazi, nema služenja vojnog roka.

ODGOVORITE
Name

РСрпска

05.09.2014 07:58

Никад у НАТО! Они који су нас бомбардовали не могу нам бити пријатељи!

ODGOVORITE
Name

jovica

05.09.2014 08:01

Ko nju sta pita dok tata ne kaze a nece nikad reci

ODGOVORITE
Name

pošalji

05.09.2014 08:10

Kakvi mi, takvi nam i predstavnici !

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

05.09.2014 08:28

Jos jedan u nizu dokaza da je Milorad Dodik obicni lazov i prevarant.Samo se sjetite njegovih suplih prica o referendumima,otcjepljenju...a u stvari radi na unistenju Srpske te licnom bogacenju.Nije njega NATO dzabe doveo na vlast draga moja braco

ODGOVORITE
Name

Dado

05.09.2014 08:54

NATO je garancija da se nikad nećemo tući i ratovati opet. I još puno toga je dobro ako smo članica, u ostalom to je i normalno kakav je svijet danas posto nesiguran. Nerazumem ove što su protiv.

ODGOVORITE
Name

ssss

05.09.2014 10:36

Она је луда. Идиоти одлучују о судбини народа.Додик и СНСД ће нам доћи главе а заслијепљени гласачи то још не виде.

ODGOVORITE
Name

NATO

05.09.2014 11:31

MI UVIJEK PIŠAMO UZ VJETAR I PROLAZIMO KAKO PROLAZIMO.KOME JE TO SAN DA IDE U RUSIJU.SVI HOĆE U AMERIKU,KANADU,NJEMAČKO. SUVIŠE SMO MALI DA IGRAMO KONTRA VELIKI.JA SAM ZA NATO.ZATO.

ODGOVORITE
Name

mm

05.09.2014 12:17

NATO treba bombardovati tu gamad, koja uzima sve od jadnog naroda, da bi lopovi uzivali.

ODGOVORITE
Name

Tik-tak

06.09.2014 06:14

Nas,stari,mudri, narod kaze za nekog da "zvoni kako ga naviju".

ODGOVORITE
Name

ZA РСрпска

06.09.2014 07:32

A je li te Švaba bombardovao?? Pitaj Srbe iz komšiluka bi li išli u Njemačku da rade kada bi mogli,ja garantujem da bi ih 90% reklo DA

ODGOVORITE
Name

čiča

06.09.2014 08:10

Problem pridruživanja su posljedice za sve nas u BiH. Potpisom pridruživanju vlada automatski potpisuje niz pratećih dokumenata koja našu djecu i nas osuđuju na smrt. Zaprašuju nas svaki dan kemtrejslima iz aviona. Posljedice su tumori, bolesti, kiše itd... Koliko je para uzela Ana za potpis....? I zašto nijedan skot od političara ne digne glas?

ODGOVORITE
Name

Observer

06.09.2014 09:04

Jedni šumom, drugi drumom, a neki kao Milorad i šumom i drumom, i javno i tajno i svakako...

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta...

06.09.2014 10:50

Zemlje ucesnice NATO bombardovanja srpskih polozaja i ciljeva = Zemlje u kojim bi ste najradije zivjeli i radili :) Radis u zemljama NATO saveza dodjes na odmor sa mercedesom, bmw i slicno, radis u Rusiji dodjes na odmor jednom u 5 godina jer ne mozes kupiti kartu, nemas para. Nazalost, uredjenje balkana vode ljudi koji ne znaju nista drugo osim plemenskih podjela. Nikad nama nece biti bolje.

ODGOVORITE
Name

BASO

06.09.2014 11:07

E JES PAMET DA PUKNES OD MUKE .

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip V.SERBIJA

06.09.2014 15:44

Anti NATO Odmah ponistiti deklaraciju za ulazak u Nato. OKUPATORSKU ORGANIZACIJU .SVI SMO VIDELI I OSETILI NA LJUDSKIM ZRTVAMA I DANAS UBIJAJU NATO BOMBE STO SU NAM IZLAZILI U SUSRET. SAMO REFERENDUM I NAROD ODUCUJE A NE BAJA I NJEGOVA BAGRA SNSD.A ta NJEGOVA ANA I ON MOGU DA IDU. KUCA IM BILA DALEKO OD NASE. SAMO DOLAZI U OBZIR UJEDINJENJE SA SRBIJOM I BRATSKOM RUSIJOM NEGO SU SE UPLASILI TAKOZVANI MUSLIMANI DA NE BI SRBI PRIPOJILI I FEDERACIJU SRBIJI I RUSIJI. ZIVELA R.SRPSKA SA GLAVNIM GRADOM SRPSKIM SARAJEVOM .POZDRAV RTV BN-u.

ODGOVORITE
Name

NATO

06.09.2014 15:54

Potpuno je svejedno hoćemo li biti u NATO ili NE! Jer ne odlučujemo ni više s kim ćemo ratovati nego EU, bili mi u NATO ili NE! Ali budala samo ne vidi da NATO ima dodatne koristi, kao što je sigurnija država, odnosno sigurnije za one firme koje žele ulagati u BiH... A osim tog se borci "uče" jer sudjeluju u akcijama, a ne stoje u državi kao panj.

ODGOVORITE
Name

Tihi

06.09.2014 16:44

NATO je instrument Amerike.Preko njega Ameri porobljavaju svijet

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

06.09.2014 19:26

GAVRILO PRINCIP,DA NIJE DIJASPORE MI BI DAVNO CRKLI.

ODGOVORITE