Реконструкција показала – Ђукић није крив

Реконструкције догађаја "Тузланска капија" на војном полигону Никинци код Руме демантује оптужбу и доводи у питање пресуду над генералом Војске Републике Српске Новаком Ђукићем, тврде стручњаци и тим одбране осуђеног генерала, који најављују поновно покретање поступка.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 14:44
Реконструкција показала – Ђукић није крив

Граната од 130 милиметара није експлодирала на тргу Тузланска капија 25. маја 1995. године, када је убијема 71 особа, а рањено више од 150 људи, тврде стручњаци који су извели реконструкцију догађаја.

Наводна граната која је, према тврдањама вјештака оптужбе Берка Зечевића испаљен аса Пањика, није могла доћи са положаја Војске Републике Српске нити је могла направити катастрофу тих размјера, доказала је реконструкција.

“Није постојала теоријска могућност да пројектил буде испаљен са положаја Војске Републике Српске а да на згради не остану трагови пројектила и тај доказ нико не може да обори. Истина је сигурно утврђена генерал Ђукић није одговоран” каже стручњак за балистику Миле Попарић.

“Испод голфа је највкероватније постављена једна експлозивна направа мање енергетске моћи, а затим су на пар мјеста, тамо гдје је било највише погинулих, постављене јаче експлозивне направе, које су активиране у исто врије и направиле овакву несрећу”, оцијенила је Мирјана Анђелковић Лукић, судски вјештак за експлозивне направе.

На тијелима свих страдалих констатоване су повреде од експлозивних направа али с обзиром да се налазе, и на жртвама које су биле на удаљености и од тридесет метара, у предјелу поткољенице руше тврдење Тужилаштва, сматра специјалиста судске медицине др Жељко Каран

Неизводљиво је да граната од 130 милиметара избацује коцке бетона чиме је повријеђена већина људи, ова експлозивна направа баца гелере у вис а не у шрину и није могла усмртити људе испред кафе бара “Капија”, оцјенили су стручњаци.

Тим одбране генерала Новака Ђукића сматра да процес суђења и пресуда нису правне већ политричке природе, те да ће сада, када је утврђено да осуђени генерал није крив за трагедију на тузланској капији суду и јавности предочити истину.

“Тим одбране ће, имајући резултате са овог опита настојати да домаћој И свјетској јавноисти покаже истину. Ми ћемо окренути један сложен процес који се огледа у правним средствима, прије свега у захтјеву за обнову поступка” изјавио је након реконструкције шеф Тима одбране генерала Ђукића, Милорад Ивошевић.

Под окриљем кривње генерала Ђукића заташкава се истина, рекао је шеф Тима одбране и додао да не расвјетљавање случаја Тузланска капија показује катаклизму правосуђа БиХ.

БН ТВ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Ммм.................

04.09.2014 14:11

Ко це одговарат и хоце ли ико одговарат на страдање СРБА у Тузланској колони и страдање СРБА НА ОЗРЕНУ, гдје је главни био комедант Алија кога данас нема? ХОЦЕ ЛИ ИКАДА ИКО ОДГОВАРАТИ ЗА ТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кингстон

04.09.2014 14:45

Доказују оно сто и птице на грани знају. Рат је исцениран од страних моцника а ови наси како год да их назовемо били су пиуни који су добили сицу. Алија је таманио свој народ зарад других циљева који су назалост довеле до страдања на све стране. Надам се да сви ти који су одлуцили да насу Југу растуре у паклу горе ил це горити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војник

04.09.2014 14:46

Експериментом се утврђивало какве су посљедице експлозије топовског зрна 130 мм, а не да ли је и одакле зрно испаљено. Сви присутни су могли да виде да су ефекти дејства експлозије топовског зрна по објекте на тргу потпуно друкчији од онога што је предочено суду. Нешто друго је побило цвијет тузланске младости. Власти БиХ (Федерације и Републике Српске) су дужне да утврде праву истину, открију наредбодавце и извршиоце овог гнусног, грозног, нељудског злочина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

04.09.2014 16:01

Хоће ли се тај наш рат икад завршити? Нон стоп се прича само о том рату, ко је крив, ко је одговоран... А знамо да су нам стране силе све смјестиле а ми се и даље мрзимо међу собом... Жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.09.2014 16:05

Било како било! За то никад нико неце одговарати од правих злоцинаца. Осудили су недузног цовјека за несто сто није урадио. Злоцинци из "Патриотске лиге" и дан данас сетају Тузлом неказњени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИБОР

04.09.2014 17:02

То сада као доказујете сто се знало од поцетка само лопови нису хтела да казу оно сто јест. Има бога и правде све долази на своје и они који су прави кривци це доци по своје....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

04.09.2014 17:46

Да ми је само знати је ли икад иједна страна признала да је гађала ону другу и направила масакр? Увјек су то други криви,ЦИА,Ватикан,Техеран,Београд,Неки Петрашевић,постављена граната или експлозив у властитој режији с намјером да оптужи друге... Како је то јадно и биједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

04.09.2014 18:19

Цијелом свијету је јасно,наравно и муслиманима да су они убијали свој народ на "Тузланској капији" и "Маркалама" како би изазвали мржњу свијета према Србима и војну интервенцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

04.09.2014 19:45

Нема се ста доказивати! Граната или еxплозивна направа или ста год то било је убила 72 млада зивота. Најмладја зртва је била беба 1992 годисте. Просјек старости зртава је 24 године. Тим људима нико не мозе вратити изгубљену родбину. Сваке године 25. Маја све државе бивше Југославије славе Дан младости, а једино Тузла тај дан плаче и обиљежава Дан жалости. Када будете били и живјели у Тузли видјећете шта је истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоти

05.09.2014 01:32

ОК, зна се све али се ћути или се заташкава. Прво треба очистити смеће у свом дворишту упитајте се што, сви редом

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

05.09.2014 02:32

Мислим да експозивне направе монтиране испод аута не "звижде" кроз зрак

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.09.2014 06:33

Граната је однекуд долетјела ја знам сигурно какво ауто, какви бакрачи али ко је испалио то не бих знао

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Мммм.....

05.09.2014 08:04

"Ко це одговарат и хоце ли ико одговарат на страдање СРБА у Тузланској колони и страдање СРБА НА ОЗРЕНУ, гдје је главни био комедант Алија кога данас нема?" Стално понављање "тузланске колоне"нешто важно казује,закључите сами а тренутно је суђење извјесном Илији који је наредио отварање ватре на колону а суд у БЕОГРАДУ га је већ једном ослободио,јели треба даље елаборирати. "страдање Срба на озрену гдје је главни командант био Алија а њега више нема"?? па сам си и поставио и одговорио на питање,мртав командант,једино да му мртвом судимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

порука

05.09.2014 08:47

Изгледа да ће на споменику, Капија у Тузли, текст, "српски фашистички агресор", морати бити замијењен другим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аки

05.09.2014 09:01

одговор за ммммм..... У тузланској колони страдала војска, на Озрену страдала војска-у Тузли дјеца до 18 година ..... Не умањујем одговорност за Тузллу и Озрен али то се никако не може поредити и докле више пропаганда да смо ми сами себе убијали.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВО

05.09.2014 16:23

ПРВО САМ ПРОЦИТАО КОМЕНТАРЕ И НА ОСНОВУ КОМЕНТАРА САМ ЗНАО КО ЈЕ КОЈЕ НАЦИОНАЛНОСТИ. ЗБОГ ТОГА СЕ ОВАЈ НАС ГРАДЈАНСКИ РАТ ТЕСКО МОЗЕ ЗАВРСИТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

05.09.2014 20:16

Када сам гледао суђење у Хагу против злочинца караџића и свједочење неког стручњака за балистука жена којој незнам име.Та жена је србкиња и нормално је да свједочи за брата србина али овакву изјаву је давала на суду и цијели суд јој се смијао у Хагу.Та жена је рекла да су муслимани копали крампом у асфалту и сами поставили мину која је убила муслимане на пијаци у Сарајеву.Када је судија питао чиме су копали када за то требају тешке машине она је рекла па крампом и лопатом поново судија пита како је то могуће крампом дали би она то могла урадити аона је одговорила па знате када се асфалт угрије њена се штикла лијепи за асфалт.Стручњак за асфалт а не за балистику и то је ван сваке памети и дрскост и безобразлук од те жене.Моје мишљење да је нечим другим дошла до те функције а не учењем о гранатама.Муслимани се сами побили у Тузли,Сарајеву,Зворнику,Сребреници,Горажду и у свим градовима БИХ.Па браћо срби освијестите се и признајмо да смо највећи злочинци на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Славко

05.09.2014 22:25

Е мој Мустафа гдје си ти то све чуо? Толико си неписмен и провидан да би те и дијете из првог разреда процитало. Да се иза Славка крије један велики србомрзац. Када мало боље размислим лијепо је вас видјети како лупате минусе и како пратите насе медије. Мозда цитајуци цињенице и добијацу свакодневно праве информације и вама свијест једног дана проради. Схватите да сте скренул са правог пута(Исусовог) и вратите се поново тамо гдје сте некад били. Моја порука за све вас читајте што више БНТВ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

06.09.2014 06:48

За ''славка србина''.Очито је да осјећаш кривицу за сво зло које си учинио па желиш да то пребациш на друге. Е неће моћи.Нема колективне кривице.Сам пери своје прљаве руке јер ја нисам био са тобом у твом злу иако сам са поносом СРБИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

06.09.2014 11:27

Пуна подршка генералу Новаку Ђукићу.

ОДГОВОРИТЕ