Rekonstrukcija pokazala – Đukić nije kriv

Rekonstrukcije događaja "Tuzlanska kapija" na vojnom poligonu Nikinci kod Rume demantuje optužbu i dovodi u pitanje presudu nad generalom Vojske Republike Srpske Novakom Đukićem, tvrde stručnjaci i tim odbrane osuđenog generala, koji najavljuju ponovno pokretanje postupka.

Bosna i Hercegovina 04.09.2014 | 14:44
Rekonstrukcija pokazala – Đukić nije kriv

Granata od 130 milimetara nije eksplodirala na trgu Tuzlanska kapija 25. maja 1995. godine, kada je ubijema 71 osoba, a ranjeno više od 150 ljudi, tvrde stručnjaci koji su izveli rekonstrukciju događaja.

Navodna granata koja je, prema tvrdanjama vještaka optužbe Berka Zečevića ispaljen asa Panjika, nije mogla doći sa položaja Vojske Republike Srpske niti je mogla napraviti katastrofu tih razmjera, dokazala je rekonstrukcija.

“Nije postojala teorijska mogućnost da projektil bude ispaljen sa položaja Vojske Republike Srpske a da na zgradi ne ostanu tragovi projektila i taj dokaz niko ne može da obori. Istina je sigurno utvrđena general Đukić nije odgovoran” kaže stručnjak za balistiku Mile Poparić.

“Ispod golfa je najvkerovatnije postavljena jedna eksplozivna naprava manje energetske moći, a zatim su na par mjesta, tamo gdje je bilo najviše poginulih, postavljene jače eksplozivne naprave, koje su aktivirane u isto vrije i napravile ovakvu nesreću”, ocijenila je Mirjana Anđelković Lukić, sudski vještak za eksplozivne naprave.

Na tijelima svih stradalih konstatovane su povrede od eksplozivnih naprava ali s obzirom da se nalaze, i na žrtvama koje su bile na udaljenosti i od trideset metara, u predjelu potkoljenice ruše tvrdenje Tužilaštva, smatra specijalista sudske medicine dr Željko Karan

Neizvodljivo je da granata od 130 milimetara izbacuje kocke betona čime je povrijeđena većina ljudi, ova eksplozivna naprava baca gelere u vis a ne u šrinu i nije mogla usmrtiti ljude ispred kafe bara “Kapija”, ocjenili su stručnjaci.

Tim odbrane generala Novaka Đukića smatra da proces suđenja i presuda nisu pravne već politričke prirode, te da će sada, kada je utvrđeno da osuđeni general nije kriv za tragediju na tuzlanskoj kapiji sudu i javnosti predočiti istinu.

“Tim odbrane će, imajući rezultate sa ovog opita nastojati da domaćoj I svjetskoj javnoisti pokaže istinu. Mi ćemo okrenuti jedan složen proces koji se ogleda u pravnim sredstvima, prije svega u zahtjevu za obnovu postupka” izjavio je nakon rekonstrukcije šef Tima odbrane generala Đukića, Milorad Ivošević.

Pod okriljem krivnje generala Đukića zataškava se istina, rekao je šef Tima odbrane i dodao da ne rasvjetljavanje slučaja Tuzlanska kapija pokazuje kataklizmu pravosuđa BiH.

BN TV

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Mmm.................

04.09.2014 14:11

Ko ce odgovarat i hoce li iko odgovarat na stradanje SRBA u Tuzlanskoj koloni i stradanje SRBA NA OZRENU, gdje je glavni bio komedant Alija koga danas nema? HOCE LI IKADA IKO ODGOVARATI ZA TO?

ODGOVORITE
Name

Kingston

04.09.2014 14:45

Dokazuju ono sto i ptice na grani znaju. Rat je isceniran od stranih mocnika a ovi nasi kako god da ih nazovemo bili su piuni koji su dobili sicu. Alija je tamanio svoj narod zarad drugih ciljeva koji su nazalost dovele do stradanja na sve strane. Nadam se da svi ti koji su odlucili da nasu Jugu rasture u paklu gore il ce goriti.

ODGOVORITE
Name

vojnik

04.09.2014 14:46

Eksperimentom se utvrđivalo kakve su posljedice eksplozije topovskog zrna 130 mm, a ne da li je i odakle zrno ispaljeno. Svi prisutni su mogli da vide da su efekti dejstva eksplozije topovskog zrna po objekte na trgu potpuno drukčiji od onoga što je predočeno sudu. Nešto drugo je pobilo cvijet tuzlanske mladosti. Vlasti BiH (Federacije i Republike Srpske) su dužne da utvrde pravu istinu, otkriju naredbodavce i izvršioce ovog gnusnog, groznog, neljudskog zločina.

ODGOVORITE
Name

Jelena

04.09.2014 16:01

Hoće li se taj naš rat ikad završiti? Non stop se priča samo o tom ratu, ko je kriv, ko je odgovoran... A znamo da su nam strane sile sve smjestile a mi se i dalje mrzimo među sobom... Žalosno!

ODGOVORITE
Name

Goran

04.09.2014 16:05

Bilo kako bilo! Za to nikad niko nece odgovarati od pravih zlocinaca. Osudili su neduznog covjeka za nesto sto nije uradio. Zlocinci iz "Patriotske lige" i dan danas setaju Tuzlom nekaznjeni.

ODGOVORITE
Name

VELIBOR

04.09.2014 17:02

To sada kao dokazujete sto se znalo od pocetka samo lopovi nisu htela da kazu ono sto jest. Ima boga i pravde sve dolazi na svoje i oni koji su pravi krivci ce doci po svoje....

ODGOVORITE
Name

xy

04.09.2014 17:46

Da mi je samo znati je li ikad ijedna strana priznala da je gađala onu drugu i napravila masakr? Uvjek su to drugi krivi,CIA,Vatikan,Teheran,Beograd,Neki Petrašević,postavljena granata ili eksploziv u vlastitoj režiji s namjerom da optuži druge... Kako je to jadno i bijedno.

ODGOVORITE
Name

Pravda

04.09.2014 18:19

Cijelom svijetu je jasno,naravno i muslimanima da su oni ubijali svoj narod na "Tuzlanskoj kapiji" i "Markalama" kako bi izazvali mržnju svijeta prema Srbima i vojnu intervenciju...

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

04.09.2014 19:45

Nema se sta dokazivati! Granata ili explozivna naprava ili sta god to bilo je ubila 72 mlada zivota. Najmladja zrtva je bila beba 1992 godiste. Prosjek starosti zrtava je 24 godine. Tim ljudima niko ne moze vratiti izgubljenu rodbinu. Svake godine 25. Maja sve države bivše Jugoslavije slave Dan mladosti, a jedino Tuzla taj dan plače i obilježava Dan žalosti. Kada budete bili i živjeli u Tuzli vidjećete šta je istina.

ODGOVORITE
Name

zoti

05.09.2014 01:32

OK, zna se sve ali se ćuti ili se zataškava. Prvo treba očistiti smeće u svom dvorištu upitajte se što, svi redom

ODGOVORITE
Name

zoki

05.09.2014 02:32

Mislim da ekspozivne naprave montirane ispod auta ne "zvižde" kroz zrak

ODGOVORITE
Name

istina

05.09.2014 06:33

Granata je odnekud doletjela ja znam sigurno kakvo auto, kakvi bakrači ali ko je ispalio to ne bih znao

ODGOVORITE
Name

za Mmmm.....

05.09.2014 08:04

"Ko ce odgovarat i hoce li iko odgovarat na stradanje SRBA u Tuzlanskoj koloni i stradanje SRBA NA OZRENU, gdje je glavni bio komedant Alija koga danas nema?" Stalno ponavljanje "tuzlanske kolone"nešto važno kazuje,zaključite sami a trenutno je suđenje izvjesnom Iliji koji je naredio otvaranje vatre na kolonu a sud u BEOGRADU ga je već jednom oslobodio,jeli treba dalje elaborirati. "stradanje Srba na ozrenu gdje je glavni komandant bio Alija a njega više nema"?? pa sam si i postavio i odgovorio na pitanje,mrtav komandant,jedino da mu mrtvom sudimo.

ODGOVORITE
Name

poruka

05.09.2014 08:47

Izgleda da će na spomeniku, Kapija u Tuzli, tekst, "srpski fašistički agresor", morati biti zamijenjen drugim!

ODGOVORITE
Name

aki

05.09.2014 09:01

odgovor za mmmmm..... U tuzlanskoj koloni stradala vojska, na Ozrenu stradala vojska-u Tuzli djeca do 18 godina ..... Ne umanjujem odgovornost za Tuzllu i Ozren ali to se nikako ne može porediti i dokle više propaganda da smo mi sami sebe ubijali.....

ODGOVORITE
Name

STEVO

05.09.2014 16:23

PRVO SAM PROCITAO KOMENTARE I NA OSNOVU KOMENTARA SAM ZNAO KO JE KOJE NACIONALNOSTI. ZBOG TOGA SE OVAJ NAS GRADJANSKI RAT TESKO MOZE ZAVRSITI .

ODGOVORITE
Name

Slavko

05.09.2014 20:16

Kada sam gledao suđenje u Hagu protiv zločinca karadžića i svjedočenje nekog stručnjaka za balistuka žena kojoj neznam ime.Ta žena je srbkinja i normalno je da svjedoči za brata srbina ali ovakvu izjavu je davala na sudu i cijeli sud joj se smijao u Hagu.Ta žena je rekla da su muslimani kopali krampom u asfaltu i sami postavili minu koja je ubila muslimane na pijaci u Sarajevu.Kada je sudija pitao čime su kopali kada za to trebaju teške mašine ona je rekla pa krampom i lopatom ponovo sudija pita kako je to moguće krampom dali bi ona to mogla uraditi aona je odgovorila pa znate kada se asfalt ugrije njena se štikla lijepi za asfalt.Stručnjak za asfalt a ne za balistiku i to je van svake pameti i drskost i bezobrazluk od te žene.Moje mišljenje da je nečim drugim došla do te funkcije a ne učenjem o granatama.Muslimani se sami pobili u Tuzli,Sarajevu,Zvorniku,Srebrenici,Goraždu i u svim gradovima BIH.Pa braćo srbi osvijestite se i priznajmo da smo najveći zločinci na svijetu.

ODGOVORITE
Name

Re Slavko

05.09.2014 22:25

E moj Mustafa gdje si ti to sve čuo? Toliko si nepismen i providan da bi te i dijete iz prvog razreda procitalo. Da se iza Slavka krije jedan veliki srbomrzac. Kada malo bolje razmislim lijepo je vas vidjeti kako lupate minuse i kako pratite nase medije. Mozda citajuci cinjenice i dobijacu svakodnevno prave informacije i vama svijest jednog dana proradi. Shvatite da ste skrenul sa pravog puta(Isusovog) i vratite se ponovo tamo gdje ste nekad bili. Moja poruka za sve vas čitajte što više BNTV !!!

ODGOVORITE
Name

Лија

06.09.2014 06:48

За ''славка србина''.Очито је да осјећаш кривицу за сво зло које си учинио па желиш да то пребациш на друге. Е неће моћи.Нема колективне кривице.Сам пери своје прљаве руке јер ја нисам био са тобом у твом злу иако сам са поносом СРБИН.

ODGOVORITE
Name

Добој

06.09.2014 11:27

Пуна подршка генералу Новаку Ђукићу.

ODGOVORITE