Ивановић: Монструозне оптужбе!

Лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливер Ивановић изјавио је да су оптужбе против њега монструозне и потпуно исфабриковане, а мотиви политичке природе, те да ће се се адвокатима снажно борити да дискредитују оптужницу.

Србија 03.09.2014 | 11:32
Ивановић: Монструозне оптужбе!

Ивановић је одговарајући на питања Интернет-портала РТС-а из притвора у Косовској Митровици, рекао да, што је најапсурдније, "сумња да иза политичког договора о његовом хапшењу, како би се створио политички баланс према Албанцима, стоје они који цене оно што ради".

"У неколико великих суђења на Косову оптужени су Албанци, нема Срба. Еулекс мисија која има проблем са кредибилитетом међу Албанцима, а још више међу Србима, некако је закључила да је овај моменат прави да покаже избалансираност деловања, а ја сам требао да послужим тој сврси", рекао је Ивановић.

Он се иначе тренутно налази у притвору у Косовској Митровици, а косовско тужилаштво га терети да је 14. априла 1999. године у Северној Митровици, као вођа српске паравојне полицијске јединице подстицао групу подређених припадника паравојних снага полиције да почине ратне злочине против цивила.

Он је ухапшен 27. јануара, а на изјашњавање о оптужници чекао је седам месеци.

Ивановић је навео да пре седам месеци, као ни пре 15 година, није ни сањао да му се може догодити затвор, јер води живот који потпуно искључује тај сценарио. Ивановић истиче да никако није могао да очекује да ће га неко оптужити за национализам или екстремни шовинизам.

"Ко ме и мало познаје, не може да поверује у оптужбе, које су монструозне и потпуно исфабриковане. Снагу ми даје уверење, да ћу све то доказати пред јавношћу и пред судом и подршка породице, пријатеља и сарадника из СДП, али изузетно значајна подршка Владе Србије, као и читаве јавности која није дозволила да се случај заташка", навео је Ивановић.

Како истиче, највише га је плашила могућност да се у недоглед одлаже подизање оптужнице и суђење јер су га такве ситуације погађале, а као пример је навео предсеедника општине Ораховац Анђелка Колашинца који је провео у притвору више од четири године, и на крају је ослобођен свих оптужби.
"Сада то у мом случају није могуће - или ће суд одбацити оптужбу или ће можда и сам тужилац одустати од оптужнице, свестан да ћемо се моји адвокати и ја снажно борити да дискредитујемо оптужницу, али и тужиоца у чије мотиве за овакву оптужницу нећемо улазити за сада. Очигледно је да су мотиви политичке природе", сматра Ивановић.

Према његовим речима, један од елемената да буде "изабран за жртву" је то што после 2012. године није био у власти и не припада ни једној јачој политичкој партији.

"Процена је била да ни Влада Србије нема неки јак интерес да реагује, да ће становништво на северу протествовати, па на крају и одустати. Да ће јавно мњење у Србији држати интерес за ову тему, за неколико дана, највише недељу или две, и све су погрешили", нагласио је лидер СДП-а.

Истиче да га нису сломили нехумани третмани, да је Влада Србије оштро реаговала, да је председник Србије Томислав Николић о његовом случају говорио у СБ УН, медији све непрекидно пратили, а да је 17.000 потписа прикупљено за недељу дана, што га је све охрабрило.

"Имам за кога да се борим, јер ово јесте превасходно борба да са себе скинем љагу и срамоту, али истовремено се одбраном борим, да више никада не буде оваквих политичких нагодби и политичких хапшења и како би Срби напокон добили неопходан мир и сигурност", рекао је Ивановић.

Према његовим речима, да је било ко из Еулекс-а хтео да поступи професионално, проверио би да ли је и где радио 1999. године и одмах би закључио да су "приче ексцентрика из Митровице потпуно бесмислене".

Ивановић је додао да онима који га оптужују није до истине и да "хоће један вредан "српски скалп" без обзира на цену".

Говорећи о актуелном политичком стању на Косову и Метохији, Ивановић је рекао да у тренутној ситуацији "Српска листа" са девет посланика, а можда још некима, који се могу прикључити, може бити важан политички фактор.

"Институције Косова су за Албанце институције независне државе, али их Српска јавно третира као покрајинске и то је прва одредница политичког става од којег се не сме одустати", рекао је Ивановић и нагласио да је интерес Срба да кроз уставне промене на КиМ обезбеде сигурну заступљеност и одлучујућу улогу.

Он је додао да је више преговарања у раној фази одлучивања, уважавање осетљивости Срба на неко питање, повећање физичке и правне сигурности Срба, стварање услова за економску перспективу и повратак протераних, остварљив и потпуно реалан план.

"Уз подршку Владе Србије и међународних представника на Косову имамо шансу да нешто променимо набоље", закључио је Ивановић.

Коментари / 0

Оставите коментар