Браћа 30 година недужни иза решетака

Двојица Американаца Хенри Меколум и Леон Браун провели су три деценије у затвору због силовања и убиства, али су ослобођени након што је анализом узорака ДНК-а потврђено да су недужни.

Свијет 03.09.2014 | 09:43
Браћа 30 година недужни иза решетака

Ментално обољела полубраћа проглашена су кривим 1984. године за силовање и убиство 11-годишње дјевојчице у Сјеверној Каролини.

Недавни резултати анализе узорака ДНК-а узетих са мјеста злочине указали су на другу особу, која се већ налази у затвору због сличног кривичног дјела.

Судија је одмах по анализи резултата наредио да полубраћа одмах буду ослобођена из затвора.

Тијело дјевојчице Сабрине Буи пронађено је 1983. године недалеко од града Ред Спрингс. Меколума и Брауна, који су у то вријеме имали 19 и 15 година, полиција је привела на испитивање.

Меколум је признао након интензивног петочасовног испитивања. Браузн је, такође потписао признање, које је написала полиција.

Браћа су потом на суду дали исте исказе и упркос слабим доказима обојица су осуђена на смрт. Браунова казна касније је умањена на доживотну робију, док је Маколум три деценије чекао извршење најстроже казне.

Обојица су непрестано улагали жалбе на пресуде и тврдили да су недужни.

Током 2010. године Комисија за истраге о недужнима преузела је њихов случај и дошли су до доказа који су били изван домашаја њиховим правобраниоцима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Српска

03.09.2014 08:12

То је та земља-симбол права,демократије и слободе цовјека!Фуј!

ОДГОВОРИТЕ