Свијет губи битку са еболом

Међународна медицинска организација Лекари без граница данас је саопштила да свет губит битку са заустављањем ширења еболе и апеловала је на на међународну заједницу да пошаље помоћ и медицинско
особље у западну Африку.

Свијет 02.09.2014 | 18:08
Свијет губи битку са еболом

"Шест месеци од избијања најтеже епидемије еболе у историји, свет губи битку са заустављањем њеног ширења. Лидери не могу да савладају ову транснационалну претњу", изјавила је председница Лекара без граница Жоан Лију у УН у Њујорку.

"Објава Светске здравствене организације од 8. августа да епидемија представља претњу по здравље
људи у читавом свету није резултирала одлучујућом акцијом и државе су се у суштини придружиле глобалној коалицији пасивности", додала је она.

Лију је позвала међународну заједницу да издвоји новац за већи број кревета за регионалну мрежу пољских болница, пошаље обучено особље и покретне лабораторије широм Гвинеје, Сиера Леонеа и Либерије, западноафричким земљама у којима влада епидемија овог смртоносног вируса, преноси АФП.

Од еболе је до сада у западној Африци умрло више од 1.500 људи, док се број оболелих процењује на 3.000.

Ебола је откривена 1976. године и добила је име по реци која се налази у данашњој Демократској Републици Конго.

Ова болест се преноси контактом са излучевинама заражене особе као што су крв, пљувачка и зној или додиривањем тела особа умрлих од еболе, због чега највећи ризик да оболе прети лекарима и другим медицинским радницима.

Од ње је умрло око две трећине оболелих током протекле четири деценије, а у чак две епидемије стопа смртности је била скоро 90 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар