Svijet gubi bitku sa ebolom

Međunarodna medicinska organizacija Lekari bez granica danas je saopštila da svet gubit bitku sa zaustavljanjem širenja ebole i apelovala je na na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko
osoblje u zapadnu Afriku.

Svijet 02.09.2014 | 18:08
Svijet gubi bitku sa ebolom

"Šest meseci od izbijanja najteže epidemije ebole u istoriji, svet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu da savladaju ovu transnacionalnu pretnju", izjavila je predsednica Lekara bez granica Žoan Liju u UN u Njujorku.

"Objava Svetske zdravstvene organizacije od 8. avgusta da epidemija predstavlja pretnju po zdravlje
ljudi u čitavom svetu nije rezultirala odlučujućom akcijom i države su se u suštini pridružile globalnoj koaliciji pasivnosti", dodala je ona.

Liju je pozvala međunarodnu zajednicu da izdvoji novac za veći broj kreveta za regionalnu mrežu poljskih bolnica, pošalje obučeno osoblje i pokretne laboratorije širom Gvineje, Siera Leonea i Liberije, zapadnoafričkim zemljama u kojima vlada epidemija ovog smrtonosnog virusa, prenosi AFP.

Od ebole je do sada u zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj obolelih procenjuje na 3.000.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj ili dodirivanjem tela osoba umrlih od ebole, zbog čega najveći rizik da obole preti lekarima i drugim medicinskim radnicima.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar