Деда новог лидера ЕУ био је нациста?

Деда новоизабраног председника Европског савета Доналда Туска Јозеф Туск био је члан озлоглашене нацистичке војске Вермахта, која је током Другог светског рата сејала смрт на бојиштима, а притом је одговорна за страдање хиљаде Пољака.

Свијет 01.09.2014 | 21:56
Деда новог лидера ЕУ био је нациста?

Иако је та информација обелодањена први пут још пре девет година, када је Туск изабран за премијера Пољске, сада је поново доспела у жижу јавности, с обзиром на то да су многи на интернету изразили негодовање због тога што ће он бити на лидерској позицији у ЕУ, а има тако мрачну породичну историју. Туск је у време избијања скандала с његовим пореклом истицао да није знао да му је деда Јозеф био нациста.

“Моја породична историја, као и историја многих пољских, немачких и јеврејских породица, није тако једноставна. Кад сам сазнао да је служио у Вермахту, сазнао сам и да је био приморан на то”, објаснио је тада Туск и додао да је за тај податак о свом деди први пут чуо од политичких ривала, браће Леха и Јарослава Качињског, који су то искористили за негативну кампању против Туска на председничким изборима 2005.

Тада се показало да је та информација била пресудна у одлучивању победника избора јер је Туск убедљиво изгубио.

Иначе, многи корисници Твитера искористили су тај податак о новоизабраном лидеру ЕУ да га нападну, када се обележавала 75. годишњица избијања Другог светског рата. Посебно оштри коментари на његов рачун уследили су након што је он на полуострву Вестерплате у Гдањску жестоко критиковао потезе Русије поводом ситуације у Украјини.

“Још има времена да зауставимо оне који су насиље уврстили у арсенал политичке активности. Није време за наивни оптимизам зато што речи уз које је у родном Гдањску одрастала моја генерација „Никада више рата“ у светлу садашњих збивања на истоку Европе имају другачију, ироничну конотацију”, нагласио је Туск с места и у време када је у зору 1. септембра 1939. немачки бојни брод „Шлезвиг-Холштајн“ испалио прву салву на пољски војни гарнизон.

Тускова породица потиче из града Гдањска, на обали Балтичког мора, а у њему углавном живе припадници етничке групе Кашуба. Они имају словенско порекло, али су током историје били под великим утицајем Пољака и Немаца, а данас се углавном декларишу као Пољаци.

Деда Доналда Туска био је железнички радник, а кад је Немачка окупирала Пољску, он је најпре био послат у два концентрациона логора. Године 1944. био је присиљен да се прикључи нацистичкој војсци Вермахт.


Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Давор

01.09.2014 19:59

Гдје ја стадох, ти продузи !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

01.09.2014 20:29

Исти деда,види му фацу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.09.2014 23:02

Пољаци се приклонили онима који су им нањели много зла и жртава а нападају Русе који су их ослободили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.09.2014 03:30

А ста би било са дедом да је одбио да удје у ту војску а има дјецу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоа БЛ

02.09.2014 05:29

Интересантно, како је једноставно другога напасти. Деда му био у 5 година у логору а једну годину силом натјеран у њемачку војску и сад овога треба линчовати.

ОДГОВОРИТЕ