Deda novog lidera EU bio je nacista?

Deda novoizabranog predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska Jozef Tusk bio je član ozloglašene nacističke vojske Vermahta, koja je tokom Drugog svetskog rata sejala smrt na bojištima, a pritom je odgovorna za stradanje hiljade Poljaka.

Svijet 01.09.2014 | 21:56
Deda novog lidera EU bio je nacista?

Iako je ta informacija obelodanjena prvi put još pre devet godina, kada je Tusk izabran za premijera Poljske, sada je ponovo dospela u žižu javnosti, s obzirom na to da su mnogi na internetu izrazili negodovanje zbog toga što će on biti na liderskoj poziciji u EU, a ima tako mračnu porodičnu istoriju. Tusk je u vreme izbijanja skandala s njegovim poreklom isticao da nije znao da mu je deda Jozef bio nacista.

“Moja porodična istorija, kao i istorija mnogih poljskih, nemačkih i jevrejskih porodica, nije tako jednostavna. Kad sam saznao da je služio u Vermahtu, saznao sam i da je bio primoran na to”, objasnio je tada Tusk i dodao da je za taj podatak o svom dedi prvi put čuo od političkih rivala, braće Leha i Jaroslava Kačinjskog, koji su to iskoristili za negativnu kampanju protiv Tuska na predsedničkim izborima 2005.

Tada se pokazalo da je ta informacija bila presudna u odlučivanju pobednika izbora jer je Tusk ubedljivo izgubio.

Inače, mnogi korisnici Tvitera iskoristili su taj podatak o novoizabranom lideru EU da ga napadnu, kada se obeležavala 75. godišnjica izbijanja Drugog svetskog rata. Posebno oštri komentari na njegov račun usledili su nakon što je on na poluostrvu Vesterplate u Gdanjsku žestoko kritikovao poteze Rusije povodom situacije u Ukrajini.

“Još ima vremena da zaustavimo one koji su nasilje uvrstili u arsenal političke aktivnosti. Nije vreme za naivni optimizam zato što reči uz koje je u rodnom Gdanjsku odrastala moja generacija „Nikada više rata“ u svetlu sadašnjih zbivanja na istoku Evrope imaju drugačiju, ironičnu konotaciju”, naglasio je Tusk s mesta i u vreme kada je u zoru 1. septembra 1939. nemački bojni brod „Šlezvig-Holštajn“ ispalio prvu salvu na poljski vojni garnizon.

Tuskova porodica potiče iz grada Gdanjska, na obali Baltičkog mora, a u njemu uglavnom žive pripadnici etničke grupe Kašuba. Oni imaju slovensko poreklo, ali su tokom istorije bili pod velikim uticajem Poljaka i Nemaca, a danas se uglavnom deklarišu kao Poljaci.

Deda Donalda Tuska bio je železnički radnik, a kad je Nemačka okupirala Poljsku, on je najpre bio poslat u dva koncentraciona logora. Godine 1944. bio je prisiljen da se priključi nacističkoj vojsci Vermaht.


Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Davor

01.09.2014 21:59

Gdje ja stadoh, ti produzi !

ODGOVORITE
Name

Dejo Gradiska

01.09.2014 22:29

Isti deda,vidi mu facu.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

02.09.2014 01:02

Poljaci se priklonili onima koji su im nanjeli mnogo zla i žrtava a napadaju Ruse koji su ih oslobodili

ODGOVORITE
Name

Zoran

02.09.2014 05:30

A sta bi bilo sa dedom da je odbio da udje u tu vojsku a ima djecu.....

ODGOVORITE
Name

Coa BL

02.09.2014 07:29

Interesantno, kako je jednostavno drugoga napasti. Deda mu bio u 5 godina u logoru a jednu godinu silom natjeran u njemačku vojsku i sad ovoga treba linčovati.

ODGOVORITE