Нови прописи о безбједности хране

У БиХ су данас на снагу ступила четири прописа о храни - Правилник о максимално дозвољеним количинама за одређене контаминанте у храни, Правилник о измјенама и допунама Правилника о храни обогаћеној нутријентима, Правилник о допунама Правилника о употреби заслађивача у храни и Правилник о квалитету воћних вина.

Босна и Херцеговина 01.09.2014 | 17:17
Нови прописи о безбједности хране

Из Агенције за безбједност хране БиХ саопштено је да су ови прописи објављени у "Службеном гласнику БиХ", уз подсјећање да их је донио Савјет министара БиХ на приједлог Агенције у сарадњи са надлежним органима ентитета и Брчко дистрикта.

Доношењем Правилника о максимално дозвољеним количинама за одређене контаминанте у храни успостављен је консолидовани пропис у коме су обухваћени тренутно важећи правилник и његова измјена, као и максимално дозвољене количине за меламин и не-диоксин сходно новој уредби Комисије ЕУ са којом је и усклађен.

Правилник о допунама Правилника о употреби заслађивача у храни допуњује листу одобрених заслађивача за употребу у храни за заслађивач полиглицитол сируп (Е 964) и прописује специфичне критеријуме чистоће за тај заслађивач.

Правилник о квалитети воћних вина први пут у БиХ нормира област производње воћних вина, те је од изузетне важности, јер омогућава произвођачима који неће успјети пласирати своје свјеже воће да као резервну варијанту искористе прераду преосталог непроданог урода за производњу воћних вина.

Сходно измијењеном Правилнику о храни обогаћеној нутријентима, приликом додавања витамина или минерала у храну, укупна количина витамина или минерала која се, без обзира на сврху, налази у храни која је на тржишту не смије прелазити количине витамина и минерала које се сматрају сигурним за конзумацију, одређене научном процјеном ризика на основу општеприхваћених научних података узимајући у обзир, по потреби, различите степене осјетљивости различитих група потрошача.

Коментари / 0

Оставите коментар