40 година од трагедије у Хрватској

Данас се навршава 40 година од када се на загребачкој Главној станици догодила највећа железничка несрећа у Хрватској и тадашњој Југославији, у којој је, према подацима Хрватских железница, погинуло више од 167 људи, а неки нису ни могли да буду идентификовани.

Регион 30.08.2014 | 10:46
40 година од трагедије у Хрватској

Међународни воз који је возио из Атине, преко Загреба до Дортмунда, због превелике брзине те кобне вечери 30. августа 1974. није успео да се задржи на шинама у кривини испред Главне станице.

Воз је у кривину ушао брзином од око 100 километара на сат, иако је дозвољена брзина била двоструко мања, што је изазвало оштећења на вагонима и узроковало њихово превртање.

Вагони с погинулима и повређенима остали су расути и преврнути по читавом станичном подручју, стварајући стравичан призор, подсећа агенција Хина, као и на податак да су погинули сахрањени у заједничку спомен-гробницу на Мирогоју за чији је пројекат обнове четири деценије након несреће расписан конкурс.

Одговорност за несрећу, коју је с тежим и лакшим повредама преживело 90 путника, сносили су машиновођа, осуђен на 15 година затвора, и његов помоћник који је добио осам година, а истрагом је утврђено да су радили укупно 45 сати.

Према Правилнику о радном времену, радно време машиновође који управља путничким возом у једној смени сада не сме да траје дуже од 10 сати, а непрекидно у једној смени више од шест часова.

Локомотива кобног воза није била знатније оштећена у несрећи, па се касније користила у редовном железничком саобраћају. Данас се налази у фундусу Хрватског железничког музеја у Загребу. 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

30.08.2014 10:14

Да, на овим просторима никад није било одговорности тих "одговорних" који воде политику предузећа. Нити је било која влада до сада била за владавину закона и правила службе. Нисмо ми народ који је у стању живјети у уредјеној држави. Ми не желимо уредјену државу која гарантује бар некакву сигурност. Ми хоћемо корупцију и негативну селекцију и већином смо спремни живот посматрати као руски рулет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

титина прција

30.08.2014 20:37

Ха.ха Убио готово 200 људи и добио 15 година робије. Вјероватно је одлезао 7 и по и пустен због доброг владања. У овој дрзава и тад и сад се исплати цинити кривицна дјела. Органи респектују и Цијене убицу и преступника ...и полицајац и инспектор и тузилац и адвокат и вјестак и психијатар и психолог и управник затвора и цувар у затвору и доктор у затвору ЈЕР је локомотива корупције у правосудју управо убица и престуоник.његов новац и новац његове фамилије пуни дзепове свих наведених. А остеценог.мртвог и убијеног.и силоване.туцене ко xебе и најбоље да инспектор у истрази наведе "убијени је био у конфликту са убицом око нерасцисцених послова ...инаце остецени је од раније познат полицији због мутних радњи...остецени није на вријеме пријавио дјело...није дао прецизне информације о поциниоцима...исттага се обусзавља..." Теско оном кога ова дрзава стити. Ттеба сам да се одсели милион килонетара одавде.

ОДГОВОРИТЕ