40 godina od tragedije u Hrvatskoj

Danas se navršava 40 godina od kada se na zagrebačkoj Glavnoj stanici dogodila najveća železnička nesreća u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, u kojoj je, prema podacima Hrvatskih železnica, poginulo više od 167 ljudi, a neki nisu ni mogli da budu identifikovani.

Region 30.08.2014 | 10:46
40 godina od tragedije u Hrvatskoj

Međunarodni voz koji je vozio iz Atine, preko Zagreba do Dortmunda, zbog prevelike brzine te kobne večeri 30. avgusta 1974. nije uspeo da se zadrži na šinama u krivini ispred Glavne stanice.

Voz je u krivinu ušao brzinom od oko 100 kilometara na sat, iako je dozvoljena brzina bila dvostruko manja, što je izazvalo oštećenja na vagonima i uzrokovalo njihovo prevrtanje.

Vagoni s poginulima i povređenima ostali su rasuti i prevrnuti po čitavom staničnom području, stvarajući stravičan prizor, podseća agencija Hina, kao i na podatak da su poginuli sahranjeni u zajedničku spomen-grobnicu na Mirogoju za čiji je projekat obnove četiri decenije nakon nesreće raspisan konkurs.

Odgovornost za nesreću, koju je s težim i lakšim povredama preživelo 90 putnika, snosili su mašinovođa, osuđen na 15 godina zatvora, i njegov pomoćnik koji je dobio osam godina, a istragom je utvrđeno da su radili ukupno 45 sati.

Prema Pravilniku o radnom vremenu, radno vreme mašinovođe koji upravlja putničkim vozom u jednoj smeni sada ne sme da traje duže od 10 sati, a neprekidno u jednoj smeni više od šest časova.

Lokomotiva kobnog voza nije bila znatnije oštećena u nesreći, pa se kasnije koristila u redovnom železničkom saobraćaju. Danas se nalazi u fundusu Hrvatskog železničkog muzeja u Zagrebu. 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

30.08.2014 10:14

Da, na ovim prostorima nikad nije bilo odgovornosti tih "odgovornih" koji vode politiku preduzeća. Niti je bilo koja vlada do sada bila za vladavinu zakona i pravila službe. Nismo mi narod koji je u stanju živjeti u uredjenoj državi. Mi ne želimo uredjenu državu koja garantuje bar nekakvu sigurnost. Mi hoćemo korupciju i negativnu selekciju i većinom smo spremni život posmatrati kao ruski rulet.

ODGOVORITE
Name

titina prcija

30.08.2014 20:37

Ha.ha Ubio gotovo 200 ljudi i dobio 15 godina robije. Vjerovatno je odlezao 7 i po i pusten zbog dobrog vladanja. U ovoj drzava i tad i sad se isplati ciniti krivicna djela. Organi respektuju i Cijene ubicu i prestupnika ...i policajac i inspektor i tuzilac i advokat i vjestak i psihijatar i psiholog i upravnik zatvora i cuvar u zatvoru i doktor u zatvoru JER je lokomotiva korupcije u pravosudju upravo ubica i prestuonik.njegov novac i novac njegove familije puni dzepove svih navedenih. A ostecenog.mrtvog i ubijenog.i silovane.tucene ko xebe i najbolje da inspektor u istrazi navede "ubijeni je bio u konfliktu sa ubicom oko nerasciscenih poslova ...inace osteceni je od ranije poznat policiji zbog mutnih radnji...osteceni nije na vrijeme prijavio djelo...nije dao precizne informacije o pociniocima...isttaga se obuszavlja..." Tesko onom koga ova drzava stiti. Tteba sam da se odseli milion kilonetara odavde.

ODGOVORITE