Потписана Декларација о несталим

Србија, Хрватска, БИХ и Црна Гора потписале су данас у Мостару Декларацију о несталим лицима која има за циљ да подстакне процес проналажења несталих особа и дефинише одговорност и улогу држава у решавању тог питања.

Регион 29.08.2014 | 13:15
Потписана Декларација о несталим

Декларацију су потписали председник Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и председавајући Председништав БИХ Бакир Изетбеговић.

Овим документом државе су потврдиле преданост решавању питања особа несталих услед оружаног сукоба и повреда људских права у оквиру одговорности државе да осигура трајни мир и унапреди сарадњу и помирење у демократским друштвима која подржавају и штите људска права.

Председник Србије Томислав Николић рекао је данас да Србија никада неће одустати од потраге за несталим лицима нити од захтева да се процесуирају и санкционишу одговорни.

За решавање овог проблема не постоји застарелост која значи заборав, рекао је Николић, и додао да ће Србија учинити све да се нестала лица на територији Србије пронађу, али и да очекује од осталих потписиница да учине то исто.

„Чињеница да ћемо данас, уочи Међународног дана несталих упркос свим тешкоћама потписати Декларацију, даће додатни подстрек напорима да се решимо моралног терета несталих лица. Можда се и други у свету угледају на нас“, рекао је Николић.

Према његовим речима, на списку несталих лица која се воде у евиденцији Комисије Владе Србије у вези са оружаним сукобима на територији Хрватске у периоду од 1991 - 1995. Евидентирано је 1.751 лице српске и других националности чија судбина још увек није расветљена.

Подсетио је да у региону има још 11.000 лица чија судбина још увек није утвђена.

„Решавањем овог комплексног проблема дали бисмо огроман и важан подстицај јачању помирења, билатералне и регионалне сарадње наших држава“, рекао је Николић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да решавање питања несталих за хрватску владу представља хуманитарни приоритет.

„Данас су моје мисли с породицама несталих и имамо моралну и правну обавезу да решимо то питање у окончамо њихову бол“, рекао је Јосиповић који је захвалио Међународној комисији на доприносу да се овај проблем решава брже и учинковитије.

Декларацију о несталим лицима оценио је као важан корак ка трагању за истином рекавши да број од 12.000 несталих опомиње.

„То је питање истине и правде“, оценио је Јосиповић и додао да се проблем несталих из 1991. и 1992. године може решити уз добру сарадњу са Србијом, али и БИХ.

Председавајући Председништва БИХ Бакир Изетбеговић каже да достигнућа по питању решавања несталих на територији БиХ може послужити као пример и за остале земље региона.

„До данас је у БИХ од 30.000 несталих, пронађено 22.000, нажалост 8.000 особа се и даље воде као нестала“, прецизирао је Изетбеговић. Указујући посвећеност БИХ овом питању Изетбеговић је навео да је у Сарајеву формиран државни институт који се баве решавањем овог питања.

Председник Црне Горе Филип Вујановић истакао је да се број несталих у тој држави мери десетинама што, како је рекао, доказује да је Црна Гора била изван ратних разарања.

„Наш потпис показује нашу спремност за интензивираје наших активности“, рекао је Вујановић истакавши и да сваки злочин треба бити кажњен.

Отварајући скуп, председавајући Међународне комисије за нестале особе Томас Милер истичући да је ово историјски дан, указао је да је од 40.000 особа које су нестале током оружаних сукоба 90тих година у бившој Југославији пронађено и идентификовано преко 70 одсто.

Он је истакао да су земље региона показале значајну способност да преузму процес тражења великог броја несталих путем локалних институција и међународних механизама.

Представник ОЕБС-а Жерар Штудман честитао је државама потписиницама на потписивању декларације и препознавању одговорности коју државе имају у процесу тражења несталих особа. На овај начин иде се, како је рекао, ка нормалзацији односа, враћању поверења и утирање пута ка будућности.

„Суочавање са проблемима из прошлости представља почетак процеса помирења и отварање пута ка заједничкој европској будућности. Суочавање са прошлошћу је суочавање са будућношћу“, истакао је Штудман.

Председавајући Регионалне координације породица несталих оосба са подручја бивше Југославије Љиљана Алвир позвала је потписинице да спроводе потписану Декларацију како она не остала „мртво слово на папиру'''' истакавши да је крајњи тренутак да се међудржавне размирице ставе на страну.

Церемонији потписивања присуствовали су представници породица несталих, укључујући чланове регионалне координације асоцијација породица из бивше Југославије, чланови међународне заједнице...

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

босна

29.08.2014 11:43

Потписана Декларација о несталим-(СНСД)

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

29.08.2014 12:02

Са муслиманима мозес да потписујес ста хоцес, они потписују "онако". Потписали су и за тразење зртава и копање масовних гробница а ископавају само своје а и србе али ицх приписују под своје, стара пракса. Стета мастила и папира а поготово новца којим се изфинансирао наведени састанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

странце

29.08.2014 15:11

Не контам!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

29.08.2014 16:09

Ех ово је права слика за ону насу стару, овдје не знас ни ко пије ни ко плаца. На здравље момци како доци до пара то је тема у Берлину док јос Меркел није досла за сто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

29.08.2014 19:53

стало је њима до несталих, као до лањског снијега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. Шуњић

29.08.2014 19:57

@домаћи (коњусина) странац Какве везе твоја болесна констатација има са овим споразумом? Родитељи, породице, родбина имају право да барем мало ублаже своје патње проналаском својих несталих. Да могу ако ништа, барем на њиховим гробовима се исплакати... Уопште је небитно како се зову и којем се богу моле. Иди дијели летке за Бају по селу! Ма иди у материну коњу један!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

29.08.2014 21:51

Стало је њима до несталих. Јест сто посто. Ово они само фолирају да су весели и расположени.Добро су се погостили ови клипани саставши се да се виде и наждеру и за ову прилику. Сто им је пун к'о шибица. Остатке хране, оглодане кости и остало, омладина СНСДа ће подијелити сиромашним. Да и они нешто добро поједу. Бар једном годишње. Нема смисла не водити рачуна о народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јосипобиц

29.08.2014 22:07

Овај ми јосиповиц увијек изгледа као изгубљен .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озон

29.08.2014 23:05

Из сваке спрдачине од државе по један представник а из ове наше екстра спрдачине, тројица. Дакле, не би био члан предсједништва БиХ, нема тих пара. Осјећао бих се к'о окрајак, к'о комад, ко нешто безвриједно, ко неко недорастао, к'о неко о коме увијек још бар двојица морају да брину.

ОДГОВОРИТЕ