Савјет безбједности УН-а о Космету

Први потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић, који данас присуствује сједници Савјета безбиједности о Косову и Метохији у Њујорку, позваће чланице УН да подрже приједлог генералног секретара УН Бан Ки Муна за оснивање специјалног суда који би био задужен за ратне злочине такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/ на Косову и Метохији 1999. године.

Србија 29.08.2014 | 11:28
Савјет безбједности УН-а о Космету

Шеф српске дипломатије презентоваће виђење Београда по питању изјаве специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона о досадашњем току истраге у вези с наводима из извјештаја швајцарског сенатора Дика Мартија о нехуманом третману, тортури и убијању лица српске националности на Косову и Метохији ради трговине људским органима, преносе београдски медији.

Дачић ће, како је наведено у саопштењу Министарства спољних послова Србије, изнијети став Србије о раду УНМИК-а и о актуелној ситуацији на Косову и Метохији у контексту недавно одржаних избора, као и ситуацији у вези са повратком интерно расељених лица.

Бан Ки Мун је у најновијем извјештају затражио од власти самопроглашеног Косова и ЕУ да осигурају да специјални суд буде формиран најкасније почетком наредне године.

Он је оцијенио да је извјештај главног тужиоца специјалног истражног тима за злочине ОВК од 29. јула Клинта Вилијамсона "од кључног значаја не само за поштовање основних принципа међународне правде, већ и за борбу против некажњивости и за то да починиоци сносе одговорност за своја дјела".

У извјештају за период од 16. априла до 15. јула, Бан Ки Мун је истакао да су се снажна приврженост Београда и Приштине да остваре напредак у европским интеграцијама, уз активно ангажовање ЕУ, показали као кључна покретачка снага за остварење нормализације односа Београда и Приштине.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар