Savjet bezbjednosti UN-a o Kosmetu

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji danas prisustvuje sjednici Savjeta bezbijednosti o Kosovu i Metohiji u Njujorku, pozvaće članice UN da podrže prijedlog generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za osnivanje specijalnog suda koji bi bio zadužen za ratne zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Srbija 29.08.2014 | 11:28
Savjet bezbjednosti UN-a o Kosmetu

Šef srpske diplomatije prezentovaće viđenje Beograda po pitanju izjave specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o dosadašnjem toku istrage u vezi s navodima iz izvještaja švajcarskog senatora Dika Martija o nehumanom tretmanu, torturi i ubijanju lica srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji radi trgovine ljudskim organima, prenose beogradski mediji.

Dačić će, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, iznijeti stav Srbije o radu UNMIK-a i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji u kontekstu nedavno održanih izbora, kao i situaciji u vezi sa povratkom interno raseljenih lica.

Ban Ki Mun je u najnovijem izvještaju zatražio od vlasti samoproglašenog Kosova i EU da osiguraju da specijalni sud bude formiran najkasnije početkom naredne godine.

On je ocijenio da je izvještaj glavnog tužioca specijalnog istražnog tima za zločine OVK od 29. jula Klinta Vilijamsona "od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja djela".

U izvještaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje EU, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar