Циљ цијели Балкан у ЕУ

У стотој години од почетка Првог свјетског рата у Берлину су се данас у оквиру прве "Конференције о западном Балкану" састали шефови влада, министри спољних послова и министри привреде из Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Хрватске, Црне Горе, бивше југословенске Републике Македоније, Србије и Словеније, представници Комисије Европске уније, будуће земље домаћина Аустрије као и Француске.

Свијет 28.08.2014 | 22:19
Циљ цијели Балкан у ЕУ

У Завршној декларацији је истакнуто да је циљ у наредне четири године стварити конкретан напредак у процесу рјешавања отворених билатералних и унутрашњих државних питања у региону.

Постоји заједничка жеља за јачањем регионалне економске сарадње и постављање основе за одржив раст.

Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је да жели да процес ширења ЕУ на Западни Балкан тече брзо, указујући да то, међутим, зависи од земаља.

"Чињеница да су данас свих осам премијера, министри спољних послова и привреде седели заједно, да се не свађају и разговарају конструктивно о заједничкој будућности је доказ тога да је посљедњих година пуно напредовано у региону, а Европска комисија и чланице ЕУ желе даље да помажу", истакла је Меркелова.

Меркелова је објаснила да се ради о рјешењу политичког процеса, указујући да су Београд и Приштина направили велики напредак.

У декларацији је истакнуто да тамо гдје добар утицај регионалних сусједа може олакшати савладавање унутрашњих политичких изазова, мора се и користити.

Ово се у посебној мјери односи на оживљавање процеса реформи у Босни и Херцеговини.

"За годину дана можемо провјерити да ли се нешто помакло. Послије избора у Босни и Херцеговини предстоји питање формирања владе и Њемачка је спремна да подржи, али на то морају бити спремне странке", рекла је Меркелова.

Прикључивање региона ЕУ је заједнички политички, економски и геостратешки циљ, истакао је и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

"Сљедећи круг проширења неће се догодити одмах, а када ће до њега доћи зависи од брзине којом наши партнери проводе реформе", рекао је Барозо.

Земље учеснице се слажу да се морају предузети даље мјере за борбу против корупције и организованог криминала.

Државе западног Балкана су потврдиле своју вољу да подузму даље реформе за повећање правне безбједности у својим земљама, да очувају и јачају независност правосуђа.

У плуралистичкој демократији и опозиција мора такође имати своју улогу у парламентарној структури и искористити је, истакнуто је у декларацији.

Њемачка се сматра и даље обавезном да подржи слободу медија у региону.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

папагај

29.08.2014 05:54

Балкан је сличан кокошињцу. Ко је јачи бива на штанги, а не на тлу.

ОДГОВОРИТЕ