Лагумџија за заједничке пројекте

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија данас се у Берлину снажно заузео за реализацију заједничких, регионалних пројеката на подручју западног Балкана у областима енергетике, инфраструктуре, те спречавања и управљања природним непогодама.

Босна и Херцеговина 28.08.2014 | 19:31
Лагумџија за заједничке пројекте

Лагумџија се на посебној сесији министара иностраних послова у оквиру Конференције о западном Балкану заузео за модернизацију жељезничке пруге од Сарајева до Београда, преко Добоја, Тузле и Зворника, изградњу моста преко ријеке Саве код Свилаја, те реализацију пројекта обнове и модернизација пловног пута ријеке Саве.

Из Министарства иностраних послова саопштено је да је Лагумџија и за реализацију пројеката Јадранско-јонског аутопута и Јонско-јадранског гасовода, те пројеката регионалне превенције и управљања природним непогодама између БиХ, Хрватске и Србије - успостављање регионалног центра за рано упозоравање и праћење поплава.

Као један од облика сарадње између БиХ, Хрватске и Црне Горе, Лагумџија је на сесији о теми "Нова регионална парадигма" навео успостављање регионалног центра за брзо дјеловање у превенцији и гашењу пожара, као и за изградњу жељезничке пруге Никшић - Требиње - Чапљина.

Лагумџија је поздравио намјеру Њемачке да од идуће године, посредством њемачких инвеститора, покрене иницијативу "подизања куповне моћи". Ријеч је о намјери да се системски њемачки инвеститори
подстичу на улагање и подизање цјелокупног економског потенцијала региона.

Он је поздравио одржавање конференције у Берлину, као својеврсне најаве нове регионалне парадигме сарадње и повезивања, у којој се, како је рекао, сви неће слагати око историје, али хоће око будућности.
Нови приступ ЕУ према БиХ Лагумџија је оцијенио као добро полазиште за провођење потребних реформи, те истакао да су покренуте неке значајне иницијативе, укључујући Форум за просперитет и запошљавање и
Међународну конференцију о расту запошљавања.

Конференцију је окарактерисао и као јасан знак подршке процесу проширења ЕУ, односно подршке европским интеграцијама БиХ и других земаља Западног Балкана.

Током дискусије Лагумџија је изразио задовољство јер је Њемачка преузела иницијативу о питању Западног Балкана, али и захвалност због опредјељености ЕУ и других земаља чланица да овај скуп прерасте у дугорочну иницијативу.

С тим у вези Лагумџија ће у Њујорку, на маргинама Генералне скупштине УН, бити домаћин шефовима дипломатија земаља региона да би били настављени конкретни разговори о реализацији закључака берлинске
Конференције, као припрема за састанак министара иностраних послова и економије у октобру ове године у Београду.

Тим састанцима присуствоваће и представници Европске комисије, РЦЦ-а, те земаља које су директни спонзори нове регионалне парадигме.

Делегацију БиХ на конференцији у Берлину, чији је домаћин била њемачки канцелар Ангела Меркел, предводио је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, а у њој је био и министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић.

Коментари / 0

Оставите коментар