Lagumdžija za zajedničke projekte

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija danas se u Berlinu snažno zauzeo za realizaciju zajedničkih, regionalnih projekata na području zapadnog Balkana u oblastima energetike, infrastrukture, te sprečavanja i upravljanja prirodnim nepogodama.

Bosna i Hercegovina 28.08.2014 | 19:31
Lagumdžija za zajedničke projekte

Lagumdžija se na posebnoj sesiji ministara inostranih poslova u okviru Konferencije o zapadnom Balkanu zauzeo za modernizaciju željezničke pruge od Sarajeva do Beograda, preko Doboja, Tuzle i Zvornika, izgradnju mosta preko rijeke Save kod Svilaja, te realizaciju projekta obnove i modernizacija plovnog puta rijeke Save.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je Lagumdžija i za realizaciju projekata Jadransko-jonskog autoputa i Jonsko-jadranskog gasovoda, te projekata regionalne prevencije i upravljanja prirodnim nepogodama između BiH, Hrvatske i Srbije - uspostavljanje regionalnog centra za rano upozoravanje i praćenje poplava.

Kao jedan od oblika saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore, Lagumdžija je na sesiji o temi "Nova regionalna paradigma" naveo uspostavljanje regionalnog centra za brzo djelovanje u prevenciji i gašenju požara, kao i za izgradnju željezničke pruge Nikšić - Trebinje - Čapljina.

Lagumdžija je pozdravio namjeru NJemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu "podizanja kupovne moći". Riječ je o namjeri da se sistemski njemački investitori
podstiču na ulaganje i podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regiona.

On je pozdravio održavanje konferencije u Berlinu, kao svojevrsne najave nove regionalne paradigme saradnje i povezivanja, u kojoj se, kako je rekao, svi neće slagati oko istorije, ali hoće oko budućnosti.
Novi pristup EU prema BiH Lagumdžija je ocijenio kao dobro polazište za provođenje potrebnih reformi, te istakao da su pokrenute neke značajne inicijative, uključujući Forum za prosperitet i zapošljavanje i
Međunarodnu konferenciju o rastu zapošljavanja.

Konferenciju je okarakterisao i kao jasan znak podrške procesu proširenja EU, odnosno podrške evropskim integracijama BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom diskusije Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je NJemačka preuzela inicijativu o pitanju Zapadnog Balkana, ali i zahvalnost zbog opredjeljenosti EU i drugih zemalja članica da ovaj skup preraste u dugoročnu inicijativu.

S tim u vezi Lagumdžija će u NJujorku, na marginama Generalne skupštine UN, biti domaćin šefovima diplomatija zemalja regiona da bi bili nastavljeni konkretni razgovori o realizaciji zaključaka berlinske
Konferencije, kao priprema za sastanak ministara inostranih poslova i ekonomije u oktobru ove godine u Beogradu.

Tim sastancima prisustvovaće i predstavnici Evropske komisije, RCC-a, te zemalja koje su direktni sponzori nove regionalne paradigme.

Delegaciju BiH na konferenciji u Berlinu, čiji je domaćin bila njemački kancelar Angela Merkel, predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a u njoj je bio i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Komentari / 0

Ostavite komentar