Балкан је предуго регион конфликата

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом данашње Конференције о западном Балкану у Берлину да је Балкан предуго био регион конфликата, али да сада жели да га Европска унија мирно уједини, при чему ће Србија бити стабилизујући фактор.

Регион 28.08.2014 | 10:47
Балкан је предуго регион конфликата

"Веома сам захвалан (немачкој канцеларки) Ангели Меркел што је иницирала ову конференцију и упутила овај сигнал. Следеће године ће конференција бити одржана у Аустрији, а потом у Француској. То значи да ЕУ западни Балкан сматра озбиљно партнером“, истакао је он у интервјуу бечком дневнику "Пресе“.

Дачић је рекао да ће у Берлину бити евалуиран процес ширења, усагласиће се спољнополитичке позиције и биће разговарано о економским пројектима као што су изградња путева и железничких веза.

Када је реч о председавању Србије ОЕБС-ом, идуће године, он је најавио да ће Београд наставити курс који је започела Швајцарска.

"Три тачке су битне - ОЕБС мора организовати надзор украјинско-руске границе, хуманитарну ситуацију у источној Украјини да побољша и да подстакне дијалог“, рекао је Дачић.

Он је указао да је Србија пријатељ Русије и ЕУ, да тежи ка чланству у Унији, и због тога жели током свог председавања ОЕБС-у да делује веома конструктивно.

"Наше вођство треба да буде прихватљиво за све стране. Током припрема за председавање разговраћу са свим важним актерима – Немачком, ЕУ, САД и Украјином и Русијом“, најавио је Дачић.

Шеф српске дипломатије учествоваће сутра у делу конференције који је намењен министрима спољних послова и говориће на панелу „Економско управљање и приближавање Европској унији".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јулио

28.08.2014 09:15

Поздрављам,лијепо рецено Дацицу,а надам се да це се и у дјело проводути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

28.08.2014 10:33

Ма дзаба оцекује еу. Еу има велики проблема бице пропаст долази непријатеља ислам и рат. Србија нема времена политика и рат. Србија бори мора да врати Косово и Метохија. Бице велики посао економија.

ОДГОВОРИТЕ