Пропада српско војничко гробље

Српско војничко гробље у Солуну, познатије под именом "Зејтинлик", суочено је са пропадањем, јер су зуб времена и небрига надлежних оставили посљедице.

Свијет 26.08.2014 | 09:42
Пропада српско војничко гробље

Из спомен костурнице, гдје иза мермерних плоча са именима и презименима српских јунака погинулих на Солунском фронту - прокишњава, неуморни 88-годишњи Ђорђе Михаиловић, поред свих осталих обавеза, уз степенице износи кофе са водом.

Михаиловић је, послије дједа и оца, посљедњи чувар српског војничког гробља.   

Реновирању костурнице сигурно неће помоћи, као ни кованице које, из себи познатих разлога, на зидовима остављају поједини посјетиоци.

Срни је у Сектору за борачко инвалидску заштиту при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије речено да, до краја септембра, неће бити санирана штета настала прокишњавањем у спомен костурницу.

"Нажалост, до краја септембра неће бити спремна санација `Зејтинлика`. Тек треба да се ради на пројекту санације, коју би требало да изврши републички Завод за заштиту споменика и културе", наводе из  Сектора за борачко инвалидску заштиту при овом министарству.

Најављено је да би са пројектом санације  требало кренути, вјероватно, почетком идуће године. Проблем је финансијске, али и организационе природе, јер се санација врши у иностранству. 

Надлежни вјерују  да ће све бити санирано до 2018. године.

До тада старина Ђорђе Михаиловић има једну жељу - да поживи бар још четири године до обиљежавања стогодишњице пробоја Солунског фронта.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ех да је само то

26.08.2014 08:01

Имам утисак да у последњих пар деценија пропада све са називом "српско".Да нам није цика Дјолета не би се изгледа нико бринуо о српском војницком гробљу у Солуну,нека му Бог подари дуг зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греска

26.08.2014 08:10

Па мора пропадати кад је Додику недовољна плата, дајте цовјеку јос пара и он це све да среди...

ОДГОВОРИТЕ