Propada srpsko vojničko groblje

Srpsko vojničko groblje u Solunu, poznatije pod imenom "Zejtinlik", suočeno je sa propadanjem, jer su zub vremena i nebriga nadležnih ostavili posljedice.

Svijet 26.08.2014 | 09:42
Propada srpsko vojničko groblje

Iz spomen kosturnice, gdje iza mermernih ploča sa imenima i prezimenima srpskih junaka poginulih na Solunskom frontu - prokišnjava, neumorni 88-godišnji Đorđe Mihailović, pored svih ostalih obaveza, uz stepenice iznosi kofe sa vodom.

Mihailović je, poslije djeda i oca, posljednji čuvar srpskog vojničkog groblja.   

Renoviranju kosturnice sigurno neće pomoći, kao ni kovanice koje, iz sebi poznatih razloga, na zidovima ostavljaju pojedini posjetioci.

Srni je u Sektoru za boračko invalidsku zaštitu pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije rečeno da, do kraja septembra, neće biti sanirana šteta nastala prokišnjavanjem u spomen kosturnicu.

"Nažalost, do kraja septembra neće biti spremna sanacija `Zejtinlika`. Tek treba da se radi na projektu sanacije, koju bi trebalo da izvrši republički Zavod za zaštitu spomenika i kulture", navode iz  Sektora za boračko invalidsku zaštitu pri ovom ministarstvu.

Najavljeno je da bi sa projektom sanacije  trebalo krenuti, vjerovatno, početkom iduće godine. Problem je finansijske, ali i organizacione prirode, jer se sanacija vrši u inostranstvu. 

Nadležni vjeruju  da će sve biti sanirano do 2018. godine.

Do tada starina Đorđe Mihailović ima jednu želju - da poživi bar još četiri godine do obilježavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eh da je samo to

26.08.2014 08:01

Imam utisak da u poslednjih par decenija propada sve sa nazivom "srpsko".Da nam nije cika Djoleta ne bi se izgleda niko brinuo o srpskom vojnickom groblju u Solunu,neka mu Bog podari dug zivot.

ODGOVORITE
Name

greska

26.08.2014 08:10

Pa mora propadati kad je Dodiku nedovoljna plata, dajte covjeku jos para i on ce sve da sredi...

ODGOVORITE