Завичајни “десант“ на Дрвар

 

Вече између четвртка и петка у Дрвару није било - обично. Суморну стварност некада Титовог, а сада обичног Дрвара заменила је народна светковина оличена у трећем Сабору крајишке песме, који је окупио двадесетак ансамбала и изворних певачких група.

Република Српска 25.08.2014 | 08:21
Завичајни “десант“ на Дрвар

Још од раног поподнева слио се у центар Дрвара силни народ. Онај повратнички, али још више гостију који су у родни крај стигли из Бањалуке и разних места у Србији. Речју, Дрварчани из дијаспоре.

На пракингу испред хотела пријашњег назива „Београд“, сада преименованог у обични „Дрвар“, за редовне прилике необична сцена. Простор је био пун возила са београдским, новосадским, сомборским и другим регистрацијама.

Аутобусима и минибусевима стигле су изворне певачке групе из разних места у РС.

“Они су чувари српске традиције и нашег идентитета”, каже видно расположен Драган Лукач, домаћин и начелник дрварске општине.

Тачно у 17.30 на стадион ФК Борац слетео је хеликоптер који је довезао уваженог госта, председника РС Милорада Додика, покровитеља Сабора крајишке песме.

Председник се, у хотелу у којем се већ за загревање орила песма, прво састао са начелницима крајишких општина у Федрацији БиХ у којима претежно живи српски повратнички живаљ.

“Био је то кратак брифинг о тренутном стању у нашим општинама и односу жупанијских власти из Ливна према нама”, преноси нам Урош Макић, начелник Босанског Грахова.

Како се ближио почетак Сабора све више се пунио простор испред Аутобуске станице и Дома здравља. Нахрупио народ на друштвени догађај првог реда, а кад је владика бихаћко-петровачки Атанасије, благословио манифестацију, Сабор је званично отворио председник РС.

Он је на почетку рекао да је посетио Дом здравља где га је особље упознало са жељом да ДЗ и Дрвару добије статус дневне болнице.

Обећао им је да ће тај пројекат Влада РС финасијски помоћи, а позвао је домаћине да у случају потреба, здравствену помоћ потраже и у Клиничком центру у Бањалуци, мимо процедура које намеће Ливањски кантон коме Дрвар територијално и по вољи „Дејтона“ сада припада.

Додик је позвао Србе на саборност и јединство, да буду јаки у овом делу Федерације БиХ, дотакао се политичког терена са аромом преизборне кампање, а затим прешао на – Сабор.

“Ово је добар повод да се окупимо и да се чује за Дрвар и читав овај српски крај који је преживео голготу у протеклом Отаџбинском рату. Ова манифестација има трајни карактер да окупи људе, не само оне који овде живе, него и љубитеље ове песме расуте широм некадашње Југославије”, рекао је Додик и још једном позвао српски народ да се врати на своје огњише и ту – остане.

А онда је кренула песма. Орило се све до Титове пећине, па и даље до Клековаче. Прве вечери је одржан такмичарски, а сутрадан ревијални део. Певале су изворне групе из Новог Горажда, Шипова, са Мањаче, из Дрвара, овог садашњег и оног из дијаспоре.
Концерт је трајао до поноћи, а онда је свет почео да се разилази. Неко својој кући у Дрвару, а многи у правцу - Бањалуке.

Од хотела „Дрвар“ до некадашњег, а сада обновљеног Радничког дома испред којег је одржан Сабор, репортери „Новости“ схватили су да аутохтони Дрварчани данас више преживљавају него што уживају у животу. Од 10 локала бар осам је затворено, јер су власници банкротирали. А сви ти напуштени простори су у централној зони и - Титовој улици.

Пре рата на дрварску Аутобуску станицу су свакодневно стизали или са ње одлазили путници у више праваца. Према Београду, Бањалуци, Книну, Сплиту, Загребу. Данас постоји само једна редовна линија, за Бањалуку и из овог града.

Повремено вози минибус за суседно Босанско Грахово, а до Београда постоји само ванредна линија. Најављује се скоро отварање везе према Ливну, садашњем административном седишту жупаније којој припада Дрвар.


Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Вељко

25.08.2014 06:58

Цекајте људи мене интересује је ли побиједио Баја на Крајиским вецерима у цетвртак?

ОДГОВОРИТЕ