Zavičajni “desant“ na Drvar

 

Veče između četvrtka i petka u Drvaru nije bilo - obično. Sumornu stvarnost nekada Titovog, a sada običnog Drvara zamenila je narodna svetkovina oličena u trećem Saboru krajiške pesme, koji je okupio dvadesetak ansambala i izvornih pevačkih grupa.

Republika Srpska 25.08.2014 | 08:21
Zavičajni “desant“ na Drvar

Još od ranog popodneva slio se u centar Drvara silni narod. Onaj povratnički, ali još više gostiju koji su u rodni kraj stigli iz Banjaluke i raznih mesta u Srbiji. Rečju, Drvarčani iz dijaspore.

Na prakingu ispred hotela prijašnjeg naziva „Beograd“, sada preimenovanog u obični „Drvar“, za redovne prilike neobična scena. Prostor je bio pun vozila sa beogradskim, novosadskim, somborskim i drugim registracijama.

Autobusima i minibusevima stigle su izvorne pevačke grupe iz raznih mesta u RS.

“Oni su čuvari srpske tradicije i našeg identiteta”, kaže vidno raspoložen Dragan Lukač, domaćin i načelnik drvarske opštine.

Tačno u 17.30 na stadion FK Borac sleteo je helikopter koji je dovezao uvaženog gosta, predsednika RS Milorada Dodika, pokrovitelja Sabora krajiške pesme.

Predsednik se, u hotelu u kojem se već za zagrevanje orila pesma, prvo sastao sa načelnicima krajiških opština u Fedraciji BiH u kojima pretežno živi srpski povratnički živalj.

“Bio je to kratak brifing o trenutnom stanju u našim opštinama i odnosu županijskih vlasti iz Livna prema nama”, prenosi nam Uroš Makić, načelnik Bosanskog Grahova.

Kako se bližio početak Sabora sve više se punio prostor ispred Autobuske stanice i Doma zdravlja. Nahrupio narod na društveni događaj prvog reda, a kad je vladika bihaćko-petrovački Atanasije, blagoslovio manifestaciju, Sabor je zvanično otvorio predsednik RS.

On je na početku rekao da je posetio Dom zdravlja gde ga je osoblje upoznalo sa željom da DZ i Drvaru dobije status dnevne bolnice.

Obećao im je da će taj projekat Vlada RS finasijski pomoći, a pozvao je domaćine da u slučaju potreba, zdravstvenu pomoć potraže i u Kliničkom centru u Banjaluci, mimo procedura koje nameće Livanjski kanton kome Drvar teritorijalno i po volji „Dejtona“ sada pripada.

Dodik je pozvao Srbe na sabornost i jedinstvo, da budu jaki u ovom delu Federacije BiH, dotakao se političkog terena sa aromom preizborne kampanje, a zatim prešao na – Sabor.

“Ovo je dobar povod da se okupimo i da se čuje za Drvar i čitav ovaj srpski kraj koji je preživeo golgotu u proteklom Otadžbinskom ratu. Ova manifestacija ima trajni karakter da okupi ljude, ne samo one koji ovde žive, nego i ljubitelje ove pesme rasute širom nekadašnje Jugoslavije”, rekao je Dodik i još jednom pozvao srpski narod da se vrati na svoje ognjiše i tu – ostane.

A onda je krenula pesma. Orilo se sve do Titove pećine, pa i dalje do Klekovače. Prve večeri je održan takmičarski, a sutradan revijalni deo. Pevale su izvorne grupe iz Novog Goražda, Šipova, sa Manjače, iz Drvara, ovog sadašnjeg i onog iz dijaspore.
Koncert je trajao do ponoći, a onda je svet počeo da se razilazi. Neko svojoj kući u Drvaru, a mnogi u pravcu - Banjaluke.

Od hotela „Drvar“ do nekadašnjeg, a sada obnovljenog Radničkog doma ispred kojeg je održan Sabor, reporteri „Novosti“ shvatili su da autohtoni Drvarčani danas više preživljavaju nego što uživaju u životu. Od 10 lokala bar osam je zatvoreno, jer su vlasnici bankrotirali. A svi ti napušteni prostori su u centralnoj zoni i - Titovoj ulici.

Pre rata na drvarsku Autobusku stanicu su svakodnevno stizali ili sa nje odlazili putnici u više pravaca. Prema Beogradu, Banjaluci, Kninu, Splitu, Zagrebu. Danas postoji samo jedna redovna linija, za Banjaluku i iz ovog grada.

Povremeno vozi minibus za susedno Bosansko Grahovo, a do Beograda postoji samo vanredna linija. Najavljuje se skoro otvaranje veze prema Livnu, sadašnjem administrativnom sedištu županije kojoj pripada Drvar.


Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Veljko

25.08.2014 06:58

Cekajte ljudi mene interesuje je li pobijedio Baja na Krajiskim vecerima u cetvrtak?

ODGOVORITE