Дојче веле: Тешко је описати шта је Балкан

Уочи конференције о западном Балкану, коју су за 28. август у Берлину сазвали њемачка канцеларка Ангела Меркел и министар привреде Зигмар Габријел, Дојче веле се позабавио појмом балканизације Европе.

Свијет 24.08.2014 | 15:54
Дојче веле: Тешко је описати шта је Балкан

Балканизација Европе углавном подразумијева опасност од распадања цјелине на саставне дијелове - одвојене државице у ЕУ, подјелу на мале појединачне валуте, разграничавање Интернета на појединачне сегменте, пише Дојче веле.

Балканом су вијековима владале двије велике империје: Хабзбуршка монархија на сјеверу и Турско царство на југу. Од 19. вијека народи су у крвавим ратовима почели да се ослобађају окупације и да граде националне државе, истиче њемачки радио.

"Али, зато што је Балкан у својој дугој историји био граница између Истока и Запада, између наводно заосталог Оријента и напредне Европе, границе су непрекидно помјеране у једном или другом смјеру. Војни походи са собом су повлачили и цивиле који нису могли да се тако брзо прилагоде новим границама. Тако је настао шарени сплет различитих народности", наводи радио, и додаје, да је описати шта је Балкан и шта
чини "Балканце" још је теже него дати географску одредницу.

Сигурно их многи доживљавају негативно, када је још 1876. њемачки канцелар Ото фон Бизмарк у парламенту јасно рекао да Балкан "не вриједи здравих костију једног јединог мускетара из Помераније". И једанаест година касније потврдио је да га Балкан уопште не занима: "Пријатељство Русије нам је далеко важније него пријатељство Бугарске и њених пријатеља, које имамо и у својој земљи".

Немачки радио истиче, да све то данас изгледа мало другачије. "Европска унија и, прије свега, Њемачка, већ дуго покушавају да приволе Србију, кандидата за улазак у ЕУ и једног од најблискијих руских савезника, да се прикључи санкцијама против Москве. Београд то тврдоглаво одбија, позивајући се на историјске везе са "браћом Русима", закључује Дојче веле.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вељко

24.08.2014 14:00

Је ли Баја и у Њемацкој отворио представниство? Ако јесте онда це сам себи послати позивницу за конференцију о западном Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

24.08.2014 17:12

Ако баја додје у Њемацку људи затварајте све, опухаце вас богами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.08.2014 21:16

Па кад не разумијете којег дјоку ратујете са нама и сваки пут добијете по п...и.

ОДГОВОРИТЕ