Dojče vele: Teško je opisati šta je Balkan

Uoči konferencije o zapadnom Balkanu, koju su za 28. avgust u Berlinu sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar privrede Zigmar Gabrijel, Dojče vele se pozabavio pojmom balkanizacije Evrope.

Svijet 24.08.2014 | 15:54
Dojče vele: Teško je opisati šta je Balkan

Balkanizacija Evrope uglavnom podrazumijeva opasnost od raspadanja cjeline na sastavne dijelove - odvojene državice u EU, podjelu na male pojedinačne valute, razgraničavanje Interneta na pojedinačne segmente, piše Dojče vele.

Balkanom su vijekovima vladale dvije velike imperije: Habzburška monarhija na sjeveru i Tursko carstvo na jugu. Od 19. vijeka narodi su u krvavim ratovima počeli da se oslobađaju okupacije i da grade nacionalne države, ističe njemački radio.

"Ali, zato što je Balkan u svojoj dugoj istoriji bio granica između Istoka i Zapada, između navodno zaostalog Orijenta i napredne Evrope, granice su neprekidno pomjerane u jednom ili drugom smjeru. Vojni pohodi sa sobom su povlačili i civile koji nisu mogli da se tako brzo prilagode novim granicama. Tako je nastao šareni splet različitih narodnosti", navodi radio, i dodaje, da je opisati šta je Balkan i šta
čini "Balkance" još je teže nego dati geografsku odrednicu.

Sigurno ih mnogi doživljavaju negativno, kada je još 1876. njemački kancelar Oto fon Bizmark u parlamentu jasno rekao da Balkan "ne vrijedi zdravih kostiju jednog jedinog musketara iz Pomeranije". I jedanaest godina kasnije potvrdio je da ga Balkan uopšte ne zanima: "Prijateljstvo Rusije nam je daleko važnije nego prijateljstvo Bugarske i njenih prijatelja, koje imamo i u svojoj zemlji".

Nemački radio ističe, da sve to danas izgleda malo drugačije. "Evropska unija i, prije svega, NJemačka, već dugo pokušavaju da privole Srbiju, kandidata za ulazak u EU i jednog od najbliskijih ruskih saveznika, da se priključi sankcijama protiv Moskve. Beograd to tvrdoglavo odbija, pozivajući se na istorijske veze sa "braćom Rusima", zaključuje Dojče vele.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Veljko

24.08.2014 14:00

Je li Baja i u Njemackoj otvorio predstavnistvo? Ako jeste onda ce sam sebi poslati pozivnicu za konferenciju o zapadnom Balkanu

ODGOVORITE
Name

aaa

24.08.2014 17:12

Аko baja dodje u Нjemacku ljudi zatvarajte sve, opuhace vas bogami.

ODGOVORITE
Name

Md

24.08.2014 21:16

Pa kad ne razumijete kojeg djoku ratujete sa nama i svaki put dobijete po p...i.

ODGOVORITE