Раст производње одјеће и обуће

Катастрофалне поплаве које су у мају ове године погодиле наша подручја нису утицале на то да области производње одјеће, коже и обуће у РС у коначници забиљеже веома добар полугодишњи резултат.

Република Српска 22.08.2014 | 20:47
Раст производње одјеће и обуће

На овакве индикаторе је указала званична статистика, која је указала на то да је област производње коже и производа од ње забиљежила раст од 19,3 одсто, док је истовремено производња одјеће остварила скок од чак 44 одсто у односу на исти период прошле године.

Привредници из ових сектора истичу да су се у тешким условима рада успијевали сналазити и истичу да су јефтина радна снага и традиција у производњи одјеће и обуће основне конкурентске предности домаћих фирми из ових области и удица која привлачи стране партнере.

Тако произвођачи обуће већ годинама увећавају обиме такозваних лон послова, које раде за компаније које производе глобалне брендове Адидас, Нике, Рицхтер, Паул Греен и Цроцс.
Радован Пазуревић, предсједник Извршног одбора Удружења кожа, текстил и обућа при Привредној комори РС и директор Фабрике обуће "Санино" из Дервенте, оцијенио је како позитивни помаци указују на то да један дио европских произвођача напушта азијско тржиште и своје послове у значајнијој мјери усмјерава ка овдашњим просторима.

"Њима је јасно да имамо јефтину радну снагу, а интересантно је и то да наши партнери у све већој мјери желе да и ми на себе преузмемо комплетну разраду технолошког процеса. Ово би значило да не бисмо само продавали свој 'живи рад', већ да бисмо кроз виши степен поступка обраде обуће реализовали и већу добит. То је изазов, али и могућност да у већој мјери развијамо сопствену производњу", каже Пазуревић.
Он је рекао да из "Адидаса", који је један од најзначајнијих ино-партнера "Санина", већ неко вријеме наговјештавају могућност уступања дијела послова које они раде, односно послове набавке.

"Нажалост, ми то нисмо били у могућности урадити. Ствар је у томе да бисмо ми привредници могли да направимо боље реузултате уколико бисмо имали домаће кожаре, фабрике које би производиле љепило, конац, ђонове и слично. Такви капацитети би за нас били значајан вјетар у леђа ка остваривању веће вриједности.

Ипак, на подручју цијеле БиХ, па и Србије веома је тешко наћи домаће произвођаче коже", каже он.
Пазуревић је нагласио да би стварање базне индустрије и израда сопствених производа могли бити огромна шанса за развој сектора обуће, која би након тога била конкурентнија од производње из Мађарске или Руминије.

Он је на крају подсјетио да је због све већег броја лон послова с иностранством РС почела да оживљава производњу обуће на коју је било заборављено.

Боса Дејановић, директорица фабрике "Сана линеа" из Костајнице, оцијенила је да у овој области данас свако ко има добар тим људи може да нађе посао и да га ради.

"Успјели смо очувати своју производњу, а и даље радимо дио сопствених производа из серије за модерну пословну жену за цијели регион. По тим својим пословима смо познати", каже она. Дејановићева је додала да ова фабрика ради и лон послове за њемачке партнере.

"Сматрам да ће у будућности велики проблем за сектор текстила представљати радна снага које више нема. Ми бисмо сада могли запослити 50 обучених радника, али немамо гдје да их нађемо", каже она и додаје да ће, нажалост, будућност текстилног сектора бити таква да ће посла бити, али да неће бити радника.

У Привредној комори РС су потврдили да су простори РС привлачни и конкурентни својом традицијом у пословању, релативно јефтином и искусном радном снагом, близином тржишта ЕУ, те флексибилношћу рада у малим серијама. Они су уз ово додали да је у РС релативно јефтина енергија, што је компаративна предност, те да не би смјело доћи до поскупљења енергената.

Коментари / 0

Оставите коментар