Шефове запошљавао Никола Шпирић

Средином јуна у акцији „Пандора“ ухапшен је бивши директор Управе за индиректно опорезивање Кемал Чаушевић, шеф сектора Царина Здравко Цвјетиновић и још двадесетак цариника који су били чланови злочиначке организације која је УИО оштетила за стотине милиона марака.

Босна и Херцеговина 20.08.2014 | 08:28
Шефове запошљавао Никола Шпирић

Пандорина кутија је отворена, али од тада до данас нико не поставља питање одговорности чланова Управног одбора УИО, који би требало да контролише рад ове институције и њеног руководства.

У УО УИО сједи и министар финансија БиХ Никола Шпирић, за којег се тврди да је инсистирао да Здравко Цвјетиновић у фебруару буде поново изабран за шефа сектора Царина, мада је Агенција за државну управу за ту функцију кандидовала Ненада Лалића, који је на конкурсу имао више бодова.

Нико не поставља ни питање одговорности актуелног директора УИО Мира Џакуле, који је игнорисао мишљење Агенције за државну управу и Цвјетиновића оставио на мјесту шефа сектора Царине.

Џакула је потписао и именовање шефова царинских прелаза који су ухапшени у „Пандори“.

За шефа царинске испоставе у Градишци је именован Радован Ђурић, један од осумњичених за организовани криминал, који је донедавно био у бјекству. Ђурић има диплому спортског менаџера из Новог Сада.

За шефа испоставе у Броду је именован Јанко Јовановић из Добоја, такође ухапшен у „Пандори“. Његова супруга је предсједница Привредног суда у Добоју.

Извори Журнала тврде да је услов за брзо рјешавање царинске процедуре у Броду било подношење документације путем приватне шпедиције „Оптима шпед“ породице Јовановић.

Наши извори тврде да је Горан Маринковић, такође ухапшен у „Пандори“, постављен на мјесто шефа царинске испоставе Бањалука управо по налогу Николе Шпирића.
 
До прије три године у царинској испостави Бањалука, коју је водио Маринковић, оцарињено 1.500 контејнера робе увезене из Кине. Ти контејнери су припадали фирми „Еко Сан“, а власник је Анес Садиковић, који је такође „пао“ у „Пандори“. Садиковић је ухапшен због малверзација на царини у Градишци. Тих 1.500 контејнера у Бањалуци су заборављени.

Још се тврди да је Шпирић на мјесто цариника на граничном прелазу Градишка запослио свог синовца Милана Шпирића.

Занимљиво је да је руководство УИО дозволило да се студенти са Универзитета Апеирон шаљу на праксу на граничне прелазе. Несхватљиво је да се у службеним возилима, уз запослене са посебним овлаштењима, возе цивили.

Студенти се тако неовлаштено возе службеним аутомобилима, улазе у службене просторије на прелазима и присуствују вршењу инспекцијског надзора приликом увоза робе у царинско подручје БиХ.

Све ово је против правила службе и супротно Закону о царинској политици, Закону о УИО, Закону о државној служби у БиХ и Закону о управи, чиме онај ко их доводи злупотребљава свој службени положај и јавна овлаштења и крши државне законе БИХ.

Студенти са других универзитета немају такву могућност. Занимљиво је да Џакула предаје на Апеирону, на којем студира и Јелена Мајсторовић, која већ запослена у УИО.

Добро обавијештени извори тврде да су Мајсторовићева и Невенка Шобот такође биле инволвиране у стварање услова да текстилна роба из Кине без контроле улази у БиХ на граничном прелазу у Новом Граду.


Извор: Зурнал.инфо

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ацо

20.08.2014 06:46

Није просло ни пар дана од хапшења у акцији Пандора,а Спириц и Дзакула су успоставили нову криминалну хоботницу по старој матрици.Ма,ово је комедија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.08.2014 07:23

Никола Шпирић и милорад Додик су давно требали да буду ухапсени по кривицној одговорности а да не говоримо о злоупотреби слузбеног полозаја! Па докле цемо висе спомињати њихова имена... вријеме је да НЕКО несто уради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

20.08.2014 07:34

Ово нигдје нема на земаљској кугли!А иза шпирка стоји главни баја!То је та максимално криминализована владајућа банда,на сваком нивоу.А баја је поставио све тако да може да изјави бљувотину да му нико не може ништа да нађе.Е,наћи ће се,сигуран буди и ти и твој кум ,који ти је продужена рука у џепове овог пониженог и осиромашеног народа!Све је за гађење.Октобар ће то ријешити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин1/1

20.08.2014 07:34

ХАПСИ...У САМИЦУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зато

20.08.2014 07:34

кад дођу у контролу пдв-а у ове мале фирме кажу ја морам , шта мораш, мораш тражити длаку у јајету да би намирио пљачку својих шефова . мени нашао 120км за 5год , да би ми прикачио још нешто што никад никоме се не наплаћује -закон о промет некретнина . каже ја морам , жали се , а на крају суд ће те сигурно ослободити , али ја морам тако . сад ћу наравно тужити и управу и њега и тражити одштету зато што незна или несмије да примјени закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

20.08.2014 07:36

Ваљда по закону колико сам упуцен немозете радити у УИО и у било ком предузецу које је на нивоу БиХ ако сте заврсили приватни факултет? Али ови наси политицари би збунили и Цак Нориса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масон

20.08.2014 07:42

Ђурић има диплому спортског менаџера из Новог Сада. Јака школа за Царину. Пола администрације у Влади РС, МУП-у РС има ову купљену диплому Менаџера у спорту. То Нико несмије да провјери како су ти бајни студенти долазили до те школе и шта заправо та школа уопште значи у администрацији, царини и полицији. Такви са тим дипломама су потпуно неписмени да обавјају посао права, царине и полиције. Јад и чемер. Такви су подобни јер Милету нетрабају паметни и писмени већ подобни и неписмени. Зато нам и јесте овако !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.08.2014 08:12

Ако као народ, и дрзава, имате такву несрецу да вас у исто вријеме плацкају и Додик и Спириц, онда сте дефинитивно родјени у погресном моменту. Али са друге стране ако као народ дозволите да оваква два спадала, јалијаса и клосара, унисте зивоте и вас и васих сљедецих десет генерација, онда са вама несто озбиљно није у реду. У било којој нормалној земљи ова двојица,заједно са њих јос дведесетак, би заврсили на електрицној столици јос прије пет година. Цудан смо ми народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин-рс

20.08.2014 08:41

Кад запосљавају своју дјецу, пријатеље, кумове. Наравно да то раде јер им требају људи од повјерења да јос лаксе могу пљацкати овај наацени народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

20.08.2014 08:42

Видите сами све сто је везано за криминал носи назив ,,ОПТИМА,,Легло криминала.гдје је све вец легализовано је Модрица.Вец сам вам писао СДС нас опљацкао а СНСД тотално унистијо. Мени драга БН.никако да несто лосе објави.кад је у питањ ова Опстина.ХВАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

20.08.2014 09:03

Овај народ се досад "зајебао" само три пута. Заредом. Баш ме интересује колико њих ће се "зајебати" и по четврти пут. Избори су за мање од два мјесеца па ћемо коначно установити колико је наопако насадјених. У државној фирми у којој ради мој пријатељ, њих 70% ће гласати за овај режим. Зашто? Па зато што се режим побринуо да буду купљени радним мјестима на која их нико нормалан ни пијан не би поставио. Наштанцали су им дипломе, праве хаос у држави, и немилице пљачкају. Развалили су нас да је све ово тешко и повјеровати иако се све одиграва ту пред нашим очима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

'???!!!

20.08.2014 11:05

а Шта је то Апеирон? Гдје се налази?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговка

20.08.2014 16:54

Тко не зна, Апеирон ти је некакав фамозни приватни факс из Бања Луке. Знам неке што су га завршили, појма немају. Али нисам знала да ту предаје и Миро Џакула, звани Бимбо. Онда вјеројатно ту студира и извјесна Анита, коју је он довео на гранични прелаз Клек. Жена је до тада била конобарица, долази на посао кад јој се прохтије. И успут, уопште нема држављанство БиХ. Ето, како је Џакула унаприједио УИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

20.08.2014 18:04

Нек раде шта хоће, ви сте им дали мандат да могу пљачкати. Гласајте опет за њих.

ОДГОВОРИТЕ