Šefove zapošljavao Nikola Špirić

Sredinom juna u akciji „Pandora“ uhapšen je bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, šef sektora Carina Zdravko Cvjetinović i još dvadesetak carinika koji su bili članovi zločinačke organizacije koja je UIO oštetila za stotine miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 20.08.2014 | 08:28
Šefove zapošljavao Nikola Špirić

Pandorina kutija je otvorena, ali od tada do danas niko ne postavlja pitanje odgovornosti članova Upravnog odbora UIO, koji bi trebalo da kontroliše rad ove institucije i njenog rukovodstva.

U UO UIO sjedi i ministar finansija BiH Nikola Špirić, za kojeg se tvrdi da je insistirao da Zdravko Cvjetinović u februaru bude ponovo izabran za šefa sektora Carina, mada je Agencija za državnu upravu za tu funkciju kandidovala Nenada Lalića, koji je na konkursu imao više bodova.

Niko ne postavlja ni pitanje odgovornosti aktuelnog direktora UIO Mira Džakule, koji je ignorisao mišljenje Agencije za državnu upravu i Cvjetinovića ostavio na mjestu šefa sektora Carine.

Džakula je potpisao i imenovanje šefova carinskih prelaza koji su uhapšeni u „Pandori“.

Za šefa carinske ispostave u Gradišci je imenovan Radovan Đurić, jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal, koji je donedavno bio u bjekstvu. Đurić ima diplomu sportskog menadžera iz Novog Sada.

Za šefa ispostave u Brodu je imenovan Janko Jovanović iz Doboja, takođe uhapšen u „Pandori“. Njegova supruga je predsjednica Privrednog suda u Doboju.

Izvori Žurnala tvrde da je uslov za brzo rješavanje carinske procedure u Brodu bilo podnošenje dokumentacije putem privatne špedicije „Optima šped“ porodice Jovanović.

Naši izvori tvrde da je Goran Marinković, takođe uhapšen u „Pandori“, postavljen na mjesto šefa carinske ispostave Banjaluka upravo po nalogu Nikole Špirića.
 
Do prije tri godine u carinskoj ispostavi Banjaluka, koju je vodio Marinković, ocarinjeno 1.500 kontejnera robe uvezene iz Kine. Ti kontejneri su pripadali firmi „Eko San“, a vlasnik je Anes Sadiković, koji je takođe „pao“ u „Pandori“. Sadiković je uhapšen zbog malverzacija na carini u Gradišci. Tih 1.500 kontejnera u Banjaluci su zaboravljeni.

Još se tvrdi da je Špirić na mjesto carinika na graničnom prelazu Gradiška zaposlio svog sinovca Milana Špirića.

Zanimljivo je da je rukovodstvo UIO dozvolilo da se studenti sa Univerziteta Apeiron šalju na praksu na granične prelaze. Neshvatljivo je da se u službenim vozilima, uz zaposlene sa posebnim ovlaštenjima, voze civili.

Studenti se tako neovlašteno voze službenim automobilima, ulaze u službene prostorije na prelazima i prisustvuju vršenju inspekcijskog nadzora prilikom uvoza robe u carinsko područje BiH.

Sve ovo je protiv pravila službe i suprotno Zakonu o carinskoj politici, Zakonu o UIO, Zakonu o državnoj službi u BiH i Zakonu o upravi, čime onaj ko ih dovodi zlupotrebljava svoj službeni položaj i javna ovlaštenja i krši državne zakone BIH.

Studenti sa drugih univerziteta nemaju takvu mogućnost. Zanimljivo je da Džakula predaje na Apeironu, na kojem studira i Jelena Majstorović, koja već zaposlena u UIO.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da su Majstorovićeva i Nevenka Šobot takođe bile involvirane u stvaranje uslova da tekstilna roba iz Kine bez kontrole ulazi u BiH na graničnom prelazu u Novom Gradu.


Izvor: Zurnal.info

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Aco

20.08.2014 06:46

Nije proslo ni par dana od hapšenja u akciji Pandora,a Spiric i Dzakula su uspostavili novu kriminalnu hobotnicu po staroj matrici.Ma,ovo je komedija!

ODGOVORITE
Name

Ja

20.08.2014 07:23

Nikola Špirić i milorad Dodik su davno trebali da budu uhapseni po krivicnoj odgovornosti a da ne govorimo o zloupotrebi sluzbenog polozaja! Pa dokle cemo vise spominjati njihova imena... vrijeme je da NEKO nesto uradi...

ODGOVORITE
Name

Рубин

20.08.2014 07:34

Ово нигдје нема на земаљској кугли!А иза шпирка стоји главни баја!То је та максимално криминализована владајућа банда,на сваком нивоу.А баја је поставио све тако да може да изјави бљувотину да му нико не може ништа да нађе.Е,наћи ће се,сигуран буди и ти и твој кум ,који ти је продужена рука у џепове овог пониженог и осиромашеног народа!Све је за гађење.Октобар ће то ријешити!

ODGOVORITE
Name

banjalucanin1/1

20.08.2014 07:34

HAPSI...U SAMICU...

ODGOVORITE
Name

zato

20.08.2014 07:34

kad dođu u kontrolu pdv-a u ove male firme kažu ja moram , šta moraš, moraš tražiti dlaku u jajetu da bi namirio pljačku svojih šefova . meni našao 120km za 5god , da bi mi prikačio još nešto što nikad nikome se ne naplaćuje -zakon o promet nekretnina . kaže ja moram , žali se , a na kraju sud će te sigurno osloboditi , ali ja moram tako . sad ću naravno tužiti i upravu i njega i tražiti odštetu zato što nezna ili nesmije da primjeni zakon

ODGOVORITE
Name

Srdjan

20.08.2014 07:36

Valjda po zakonu koliko sam upucen nemozete raditi u UIO i u bilo kom preduzecu koje je na nivou BiH ako ste zavrsili privatni fakultet? Ali ovi nasi politicari bi zbunili i Cak Norisa.

ODGOVORITE
Name

Mason

20.08.2014 07:42

Đurić ima diplomu sportskog menadžera iz Novog Sada. Jaka škola za Carinu. Pola administracije u Vladi RS, MUP-u RS ima ovu kupljenu diplomu Menadžera u sportu. To Niko nesmije da provjeri kako su ti bajni studenti dolazili do te škole i šta zapravo ta škola uopšte znači u administraciji, carini i policiji. Takvi sa tim diplomama su potpuno nepismeni da obavjaju posao prava, carine i policije. Jad i čemer. Takvi su podobni jer Miletu netrabaju pametni i pismeni već podobni i nepismeni. Zato nam i jeste ovako !

ODGOVORITE
Name

Milorad

20.08.2014 08:12

Ako kao narod, i drzava, imate takvu nesrecu da vas u isto vrijeme plackaju i Dodik i Spiric, onda ste definitivno rodjeni u pogresnom momentu. Ali sa druge strane ako kao narod dozvolite da ovakva dva spadala, jalijasa i klosara, uniste zivote i vas i vasih sljedecih deset generacija, onda sa vama nesto ozbiljno nije u redu. U bilo kojoj normalnoj zemlji ova dvojica,zajedno sa njih jos dvedesetak, bi zavrsili na elektricnoj stolici jos prije pet godina. Cudan smo mi narod..

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

20.08.2014 08:41

Kad zaposljavaju svoju djecu, prijatelje, kumove. Naravno da to rade jer im trebaju ljudi od povjerenja da jos lakse mogu pljackati ovaj naaceni narod!

ODGOVORITE
Name

rodjo

20.08.2014 08:42

Vidite sami sve sto je vezano za kriminal nosi naziv ,,OPTIMA,,Leglo kriminala.gdje je sve vec legalizovano je Modrica.Vec sam vam pisao SDS nas opljackao a SNSD totalno unistijo. Meni draga BN.nikako da nesto lose objavi.kad je u pitanj ova Opstina.HVALA.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

20.08.2014 09:03

Ovaj narod se dosad "zajebao" samo tri puta. Zaredom. Baš me interesuje koliko njih će se "zajebati" i po četvrti put. Izbori su za manje od dva mjeseca pa ćemo konačno ustanoviti koliko je naopako nasadjenih. U državnoj firmi u kojoj radi moj prijatelj, njih 70% će glasati za ovaj režim. Zašto? Pa zato što se režim pobrinuo da budu kupljeni radnim mjestima na koja ih niko normalan ni pijan ne bi postavio. Naštancali su im diplome, prave haos u državi, i nemilice pljačkaju. Razvalili su nas da je sve ovo teško i povjerovati iako se sve odigrava tu pred našim očima.

ODGOVORITE
Name

'???!!!

20.08.2014 11:05

a Šta je to Apeiron? Gdje se nalazi?

ODGOVORITE
Name

Hercegovka

20.08.2014 16:54

Tko ne zna, Apeiron ti je nekakav famozni privatni faks iz Banja Luke. Znam neke što su ga završili, pojma nemaju. Ali nisam znala da tu predaje i Miro Džakula, zvani Bimbo. Onda vjerojatno tu studira i izvjesna Anita, koju je on doveo na granični prelaz Klek. Žena je do tada bila konobarica, dolazi na posao kad joj se prohtije. I usput, uopšte nema državljanstvo BiH. Eto, kako je Džakula unaprijedio UIO.

ODGOVORITE
Name

Miro

20.08.2014 18:04

Nek rade šta hoće, vi ste im dali mandat da mogu pljačkati. Glasajte opet za njih.

ODGOVORITE