Кућа на Сицилији за само један евро

Средњевековна општина Ганђи на Сицилији одлучила је да прода старе напуштене куће по цени већ од једног евра, чиме је привукла пажњу купаца из целог света.

Свијет 19.08.2014 | 19:24
Кућа на Сицилији за само један евро

Село Ганђи, са 7.000 становника, с погледом на вулкан Етну, смештено је на брду око 120 километара јужно од Палерма и сат времена вожње до обале.

Основан у 12. веку, Ганђи је 1920-их година остао без већине мештана пошто је тада, бежећи од сиромаштва и глади, око 9.000 људи емигрирало у САД и Аргентину.

Градско веће је недавно одлучило да покуша да реши проблем смањења броја становника и да унапреди привреду тако што ће поново населити општину продајом старих рустичних кућа које стоје напуштене већ скоро читав век, пренели су медији.

Многе од тих кућа су права ризница старина - керамичких плочица из 18. века, зиданих пећи на дрва или таваница с гредама.

На продају је понуђено двадесетак кућа по цени од једног евра и још око 300 њих које коштају између 5.000 и 15.000 евра.

Сваки купац биће дужан да положи 5.000 евра гаранције да ће у року од пет године реновирати новостечену имовину. Процењује се да трошкови реновирања у већини случајева неће прећи 20.000 евра, осим у случају када треба поставити нови кров.

Купац, такође, мора да плати трошкове преноса власништва, који износе око 6.000 евра по кући.

Прошле седмице, један италијански пословни човек и његова супруга Рускиња, који живе у Абу Дабију, купили су две куће.

"Заљубили су се у наше село због мира и чистог ваздуха", рекао је градоначелник Ђузепе Ферарело. "Спремни смо да, на наш традиционално гостопримљив начин, дочекамо још људи."

Аустралијски режисер Доминик Ален (33) један је од потенцијалних купаца који у последње време стижу у Ганђи из САД, Велике Британије, Шведске и других земаља.

"За цену ове куће не можете да платите ни паркинг у Аустралији", каже Ален. "Ако волите италијански стил живота, ако сте жељни авантуре, ово се чини као добар избор."

Аустралијанка Тавија Мекнотан, која ради у ИТ сектору, села је у авион чим је чула за место у којем се куће продају за један евро.

Она каже да се у Ганђи заљубила на први поглед и да жели да купи кућу у којој би могла да живи када је у Мелбурну зима.

Староседелац Каталдо Пјаца (83) задовољан је што на улицама види све више италијанских и страних посетилаца.

"Раније, када бисте увече шетали центром села дешавало се да не сретнете живог човека. То је баш тужно", каже Пјаца.

Старац сматра да је "распродаја" кућа добра иницијатива јер ће помоћи да се село поново насели.

Градоначелник Ферарело каже да мештани очекују економски бољитак, али признаје да би страни купци могли да донесу и неке нежељене промене - на пример, да уместо традиционалних радњица никну продавнице сувенира.

"За наше старије суграђане, наше родитеље, најважније је да млади престану да одлазе. Показаћемо да је у време кризе могуће бавити се туризмом чак и у центру Сицилије."

Недавно је цело село Калзацио у италијанским Алпима понуђено на продају преко Ибеја за 245.000 евра. У селу је пре неколико деценија живело 80 људи, али сада је остало свега осам становника.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

20.08.2014 09:25

Те некретнине ће све покуповати наши мафијаши. З ањих је Сицилија идеална локација са педигреом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Катарина

22.08.2014 14:48

Око соколово: Јако глуп коментар.

ОДГОВОРИТЕ