Kuća na Siciliji za samo jedan evro

Srednjevekovna opština Ganđi na Siciliji odlučila je da proda stare napuštene kuće po ceni već od jednog evra, čime je privukla pažnju kupaca iz celog sveta.

Svijet 19.08.2014 | 19:24
Kuća na Siciliji za samo jedan evro

Selo Ganđi, sa 7.000 stanovnika, s pogledom na vulkan Etnu, smešteno je na brdu oko 120 kilometara južno od Palerma i sat vremena vožnje do obale.

Osnovan u 12. veku, Ganđi je 1920-ih godina ostao bez većine meštana pošto je tada, bežeći od siromaštva i gladi, oko 9.000 ljudi emigriralo u SAD i Argentinu.

Gradsko veće je nedavno odlučilo da pokuša da reši problem smanjenja broja stanovnika i da unapredi privredu tako što će ponovo naseliti opštinu prodajom starih rustičnih kuća koje stoje napuštene već skoro čitav vek, preneli su mediji.

Mnoge od tih kuća su prava riznica starina - keramičkih pločica iz 18. veka, zidanih peći na drva ili tavanica s gredama.

Na prodaju je ponuđeno dvadesetak kuća po ceni od jednog evra i još oko 300 njih koje koštaju između 5.000 i 15.000 evra.

Svaki kupac biće dužan da položi 5.000 evra garancije da će u roku od pet godine renovirati novostečenu imovinu. Procenjuje se da troškovi renoviranja u većini slučajeva neće preći 20.000 evra, osim u slučaju kada treba postaviti novi krov.

Kupac, takođe, mora da plati troškove prenosa vlasništva, koji iznose oko 6.000 evra po kući.

Prošle sedmice, jedan italijanski poslovni čovek i njegova supruga Ruskinja, koji žive u Abu Dabiju, kupili su dve kuće.

"Zaljubili su se u naše selo zbog mira i čistog vazduha", rekao je gradonačelnik Đuzepe Ferarelo. "Spremni smo da, na naš tradicionalno gostoprimljiv način, dočekamo još ljudi."

Australijski režiser Dominik Alen (33) jedan je od potencijalnih kupaca koji u poslednje vreme stižu u Ganđi iz SAD, Velike Britanije, Švedske i drugih zemalja.

"Za cenu ove kuće ne možete da platite ni parking u Australiji", kaže Alen. "Ako volite italijanski stil života, ako ste željni avanture, ovo se čini kao dobar izbor."

Australijanka Tavija Meknotan, koja radi u IT sektoru, sela je u avion čim je čula za mesto u kojem se kuće prodaju za jedan evro.

Ona kaže da se u Ganđi zaljubila na prvi pogled i da želi da kupi kuću u kojoj bi mogla da živi kada je u Melburnu zima.

Starosedelac Kataldo Pjaca (83) zadovoljan je što na ulicama vidi sve više italijanskih i stranih posetilaca.

"Ranije, kada biste uveče šetali centrom sela dešavalo se da ne sretnete živog čoveka. To je baš tužno", kaže Pjaca.

Starac smatra da je "rasprodaja" kuća dobra inicijativa jer će pomoći da se selo ponovo naseli.

Gradonačelnik Ferarelo kaže da meštani očekuju ekonomski boljitak, ali priznaje da bi strani kupci mogli da donesu i neke neželjene promene - na primer, da umesto tradicionalnih radnjica niknu prodavnice suvenira.

"Za naše starije sugrađane, naše roditelje, najvažnije je da mladi prestanu da odlaze. Pokazaćemo da je u vreme krize moguće baviti se turizmom čak i u centru Sicilije."

Nedavno je celo selo Kalzacio u italijanskim Alpima ponuđeno na prodaju preko Ibeja za 245.000 evra. U selu je pre nekoliko decenija živelo 80 ljudi, ali sada je ostalo svega osam stanovnika.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

20.08.2014 11:25

Te nekretnine će sve pokupovati naši mafijaši. Z anjih je Sicilija idealna lokacija sa pedigreom.

ODGOVORITE
Name

Katarina

22.08.2014 16:48

Oko sokolovo: Jako glup komentar.

ODGOVORITE