ОХР укинуо забране!

Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас је укинуо преостале забране за вршење јавне дужности за 30 особа. Ово је завршни корак у процесу који је прије девет година покренуо високи представник Педи Ешдаун с циљем разматрања и укидања забрана за смијењене званичнике.

Босна и Херцеговина 19.08.2014 | 12:28
ОХР укинуо забране!

Након што су ове забране укинуте, ниједна особа више није под санкцијама високог представника”, саопштено је из ОХР-а.

„Високи представник увијек је истицао да је смјена званичника са јавних функција ванредна мјера и директна интервенција у политички процес у Босни и Херцеговини. Стога је високи представник ове забране – које су увијек сматране привременим – стално разматрао, с циљем њиховог укидања када се за то стекну услови”, додаје се у саопштењу.

Након консултација са представницима међународне заједнице, високи представник је закључио да „више не постоје разлози због којих су ове смјене извршене”.

„Данашња вијест ни на који начин не мијења овлашћење високог представника да у будућности смијени појединце буду ли кршили или оспоравали Мировни споразум и мир који је овај споразум донио грађанима Босне и Херцеговине”, истиче се у саопштењу и наглашава:
 
„Данашње одлуке донесене су у свјетлу принципа правичности, доброг управљања и одговорног коришћења међународног мандата високог представника, узимајући у обзир баланс између заштите стабилности и права појединца. Ове одлуке не доводе у питање валидност првобитних смјена, нити овлашћују појединце на које се односе на повратак на функције са којих су смијењени”, саопштио је ОХР.

У саопштењу се подвлачи да одлуке ступају на снагу одмах и да ни на који начин не утичу на евентуалне текуће или будуће правне поступке против ових особа. „Укидање забрана такође ни на који начин не представља подршку за повратак било које од ових особа на политичку сцену, нити ствара било какве обавезе за њихове некадашње послодавце”, закључује се у саопштењу.

Коме је све укинута забрана дјеловања?

Међу Србима којима је данас укинута забрана налазе се:  бивши министар просвјете РС Милован Пецељ, који је смијењен са те функције крајем 2005. године, Петар Џодан који је смијењен 2000. године са положаја замјеника министра за избјеглице и расељене особе Републике Српске, затим Ђорђе Умичевић, који је смијењен са функције предсједника СО Бањалука крајем 1999. године, те Зоран Топаловић, који је истовремено смијењен са функције предсједника Скупштине општине Српско Горажде, као и Зоран Николић, смијењен са положаја посланика у НС РС.

Забрана је укинута и Миодрагу Јосиповићу, који је смијењен половином 2001.године са положаја начелника општине Братунац, те Бошко Лемез који је смијењен почетком 2003. године с положаја у Управном одбору Електропривреде Републике Српске.

Забрана дјеловања јавних дужности укинута је и Ристи Жарковићу, који је смијењен 2000. године са положаја шефа Одсјека министарства за избјегла и расељена лица(ОМИ) у Требињу, те Горану Божичковићу који је у исто вријеме смијењен са положаја шефа ОМИ-ја у Братунцу, као и Блашку Јеврићу смјењеном са положаја шефа ОМИ-ја у Добоју.

Забране дјеловања укинуте су и 12-орици Хрвата, међу којима су најпознатија имена бивших лидера ХДЗ-а БиХ и изабраних хрватских функционера у БиХ и ФБиХ: Анте Јелавић, Иво Андрић-Лужански, Марко Токић и Берислав Пушић.

Забране дјеловања укинуте су и неколицини смијењених бошњачких функционера, међу којима су најпознатији Мунир Алибабић-Муња, Џевад Млаћо, Мирсад Велаџић и Ферид Хоџић.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Лактаси

19.08.2014 10:58

Све сте смјенили само да би сте ослабили СДС и довели овога трактористу да нам унисти све са својим кумовима. Све су покрали, народ је на ивици егзистенције. НАПРИЈЕД ОГИИИИ НАПРИЈЕД СДС ДО КОНАЦНЕ ПОБЈЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо 2

19.08.2014 11:19

Мене цуди да овај Вицко висе не иде куци, изгледа ови из Европе немају куд с њим па саљу код нас на јасле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељко

19.08.2014 12:45

Зивио Инцко

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзуди

19.08.2014 13:16

битно је да он зарадјује 20.000 еура мјесецно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дзуди

19.08.2014 13:47

То је п.д. ста наси политицари зарадују :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

19.08.2014 14:40

Ни једна сила није Богу мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Држављанин

19.08.2014 14:51

Хај Инзко матере ти смијени све ове политичаре или и ти разгули !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

19.08.2014 14:53

Знак да је медјународна заједница погријесила стављајуци Додика на власт наравно због лази према њима и народу а то је знак да да би им Савез за промјене добро досао и да це узивати медјународну подрску сматрам да се и народ отријезнио и да це Савез за промјене имати апсолутну вецину наравно изузев оних са јасала и родбине кумова пријатеља који це да позале садасњу власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

19.08.2014 15:24

Хоцемо нове листе, овај пут СНСД клиентела!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниси требо

19.08.2014 17:20

Малопре реце Зељка на Атв да ОХР наградјује опозицију не могу вјеровати зено опамети се мало не једемо ми сламу све ми памтимо нисте ни ви цвијецке.

ОДГОВОРИТЕ