OHR ukinuo zabrane!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je ukinuo preostale zabrane za vršenje javne dužnosti za 30 osoba. Ovo je završni korak u procesu koji je prije devet godina pokrenuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun s ciljem razmatranja i ukidanja zabrana za smijenjene zvaničnike.

Bosna i Hercegovina 19.08.2014 | 12:28
OHR ukinuo zabrane!

Nakon što su ove zabrane ukinute, nijedna osoba više nije pod sankcijama visokog predstavnika”, saopšteno je iz OHR-a.

„Visoki predstavnik uvijek je isticao da je smjena zvaničnika sa javnih funkcija vanredna mjera i direktna intervencija u politički proces u Bosni i Hercegovini. Stoga je visoki predstavnik ove zabrane – koje su uvijek smatrane privremenim – stalno razmatrao, s ciljem njihovog ukidanja kada se za to steknu uslovi”, dodaje se u saopštenju.

Nakon konsultacija sa predstavnicima međunarodne zajednice, visoki predstavnik je zaključio da „više ne postoje razlozi zbog kojih su ove smjene izvršene”.

„Današnja vijest ni na koji način ne mijenja ovlašćenje visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince budu li kršili ili osporavali Mirovni sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima Bosne i Hercegovine”, ističe se u saopštenju i naglašava:
 
„Današnje odluke donesene su u svjetlu principa pravičnosti, dobrog upravljanja i odgovornog korišćenja međunarodnog mandata visokog predstavnika, uzimajući u obzir balans između zaštite stabilnosti i prava pojedinca. Ove odluke ne dovode u pitanje validnost prvobitnih smjena, niti ovlašćuju pojedince na koje se odnose na povratak na funkcije sa kojih su smijenjeni”, saopštio je OHR.

U saopštenju se podvlači da odluke stupaju na snagu odmah i da ni na koji način ne utiču na eventualne tekuće ili buduće pravne postupke protiv ovih osoba. „Ukidanje zabrana takođe ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze za njihove nekadašnje poslodavce”, zaključuje se u saopštenju.

Kome je sve ukinuta zabrana djelovanja?

Među Srbima kojima je danas ukinuta zabrana nalaze se:  bivši ministar prosvjete RS Milovan Pecelj, koji je smijenjen sa te funkcije krajem 2005. godine, Petar Džodan koji je smijenjen 2000. godine sa položaja zamjenika ministra za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, zatim Đorđe Umičević, koji je smijenjen sa funkcije predsjednika SO Banjaluka krajem 1999. godine, te Zoran Topalović, koji je istovremeno smijenjen sa funkcije predsjednika Skupštine opštine Srpsko Goražde, kao i Zoran Nikolić, smijenjen sa položaja poslanika u NS RS.

Zabrana je ukinuta i Miodragu Josipoviću, koji je smijenjen polovinom 2001.godine sa položaja načelnika opštine Bratunac, te Boško Lemez koji je smijenjen početkom 2003. godine s položaja u Upravnom odboru Elektroprivrede Republike Srpske.

Zabrana djelovanja javnih dužnosti ukinuta je i Risti Žarkoviću, koji je smijenjen 2000. godine sa položaja šefa Odsjeka ministarstva za izbjegla i raseljena lica(OMI) u Trebinju, te Goranu Božičkoviću koji je u isto vrijeme smijenjen sa položaja šefa OMI-ja u Bratuncu, kao i Blašku Jevriću smjenjenom sa položaja šefa OMI-ja u Doboju.

Zabrane djelovanja ukinute su i 12-orici Hrvata, među kojima su najpoznatija imena bivših lidera HDZ-a BiH i izabranih hrvatskih funkcionera u BiH i FBiH: Ante Jelavić, Ivo Andrić-Lužanski, Marko Tokić i Berislav Pušić.

Zabrane djelovanja ukinute su i nekolicini smijenjenih bošnjačkih funkcionera, među kojima su najpoznatiji Munir Alibabić-Munja, Dževad Mlaćo, Mirsad Veladžić i Ferid Hodžić.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Laktasi

19.08.2014 10:58

Sve ste smjenili samo da bi ste oslabili SDS i doveli ovoga traktoristu da nam unisti sve sa svojim kumovima. Sve su pokrali, narod je na ivici egzistencije. NAPRIJED OGIIII NAPRIJED SDS DO KONACNE POBJEDE

ODGOVORITE
Name

nedjo 2

19.08.2014 11:19

Mene cudi da ovaj Vicko vise ne ide kuci, izgleda ovi iz Evrope nemaju kud s njim pa salju kod nas na jasle.

ODGOVORITE
Name

zeljko

19.08.2014 12:45

Zivio Incko

ODGOVORITE
Name

dzudi

19.08.2014 13:16

bitno je da on zaradjuje 20.000 eura mjesecno...

ODGOVORITE
Name

re dzudi

19.08.2014 13:47

To je p.d. sta nasi politicari zaraduju :)

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

19.08.2014 14:40

Ni jedna sila nije Bogu mila.

ODGOVORITE
Name

Državljanin

19.08.2014 14:51

Haj Inzko matere ti smijeni sve ove političare ili i ti razguli !!!

ODGOVORITE
Name

stojan

19.08.2014 14:53

Znak da je medjunarodna zajednica pogrijesila stavljajuci Dodika na vlast naravno zbog lazi prema njima i narodu a to je znak da da bi im Savez za promjene dobro dosao i da ce uzivati medjunarodnu podrsku smatram da se i narod otrijeznio i da ce Savez za promjene imati apsolutnu vecinu naravno izuzev onih sa jasala i rodbine kumova prijatelja koji ce da pozale sadasnju vlast.

ODGOVORITE
Name

Max

19.08.2014 15:24

Hocemo nove liste, ovaj put SNSD klientela!

ODGOVORITE
Name

nisi trebo

19.08.2014 17:20

Malopre rece Zeljka na Atv da OHR nagradjuje opoziciju ne mogu vjerovati zeno opameti se malo ne jedemo mi slamu sve mi pamtimo niste ni vi cvijecke.

ODGOVORITE