Највећи донатор БиХ наставља улагања

Јапан је највећи донатор послератне обнове БиХ, а значајнан износ донација обезбиједиће и за санацију штета од мајских поплва, истакнуто је на данашњем састанку делегација јапанског Парламента и Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 18.08.2014 | 19:30
Највећи донатор БиХ наставља улагања

Јапан је у послератну обнову БиХ уложио преко 500 милиона евра, и то су  најконкретније и најквалитетније донације које је БиХ добила.

И на донаторској конференцији за санцију штета од поплава Јапан је изразио спремност да помогне, али траже квалитетне пројекте за улагање.

Предсједника јапанског Парламента Бунмеиа Ибукиа питали смо да прокоментарише изјаву амбасадора своје земље у БиХ да БХ власти немају пројекте за обнову, и да се бахато понашају користећи буџетска средства за скупоцјене аутомобиле, лична осугурања и полицијску пратњу.

“То није била критика, него више охрабрење БиХ да крене у позитивном правцу. Имамо већ неке пројекте у виду за улагање, али израда пројеката је надлежност БиХ институција'', одговорио је Ибуки.

“Јапански амбасадор рекао је истину и то је наишло на одобравање БХ јавности'', каже замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Божо Љубић и подсјећа да је на донаторској конференцији у Бриселу Јапан понудио највише средстава за санацију штета од поплава.

“Јапан има право тражити да та средстава буду утрошена на рационалн и квалитетан начин. Треба имати у виду и чињеницу да у Јапану још увијек, након земљотреса и цунамија из 2011.године, има 200 хиљада јапанца смјештених у прихватним центрима'', истакао је Љубић.

Парламентарне делегације Јапана и БиХ разговарале су и о побољшању економске сарадње двије земље и могућностима јапанског улагања у прехрамбени сектор, хидропетнцијал и туризам.

Јапанци су свјесни да је у БиХ тешка социјална ситуација, и да је то био узрок фебруарских протеста. Домаћим политичарима поручују да у октобру проведу, како кажу мирне изборе, и да што прује формирају власт јер ће то бити добра порука за потенцијалне инвеститоре.

Домаћин, Божо Љубић на све то одговара.

“Свако од нас од Јапанаца треба да се научи култури рада, значају образовања, скромности и штедњи, а ми политичари одговорном управљању, транспарентном трошењу јавних средстава и политичкој одговорности. Увјерен сам да би и Јапанци могли од нас нешто попоримити''.

Јапанци су већ приликом првог дана посјете БиХ попримили нешто, али нажалост негативно.

На конференцију за новинаре каснили су 20 минута.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

18.08.2014 18:38

Деар Амбассадор, И бег yоу, до нот гиве тхем а пеннy анyморе бут бринг yоур дистингуисхед профессорс фром Јапан wхо wилл теацх оур yоутх со тхеy цан девелоп анд маке алл тхеy неед фор ливинг. Алл тхе монеy, тхе хонест Јапан гиве то тхосе политицал wолвес, wилл бе еатен ас ит хас алреадy беен алл тхесе yеарс. Тхеy хаве еатен еверyтхинг ин тхис цоунтрy тхе ланд анд тхе стонес. Нотхинг'с лефт. Поштовани амбасадоре, ја вас молим, не дајте им више ни пребијене паре, него из Јапана доведите ваше уважене професоре који ће нашу омладину научити да конструишу и производе. Све новце које поштени Јапан да тим багровима они ће појести као и сву земљу и камење које већ јесу. Ништа није остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

19.08.2014 06:38

..."увјерен сам да би Јапанци могли од нас несто попримити". Црни Бозо засто вредјате те великодусне и постене људе?Ста би то,по Васем један Јапанац могао од вас (политицара) да поприми?

ОДГОВОРИТЕ