Najveći donator BiH nastavlja ulaganja

Japan je najveći donator posleratne obnove BiH, a značajnan iznos donacija obezbijediće i za sanaciju šteta od majskih poplva, istaknuto je na današnjem sastanku delegacija japanskog Parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 18.08.2014 | 19:30
Najveći donator BiH nastavlja ulaganja

Japan je u posleratnu obnovu BiH uložio preko 500 miliona evra, i to su  najkonkretnije i najkvalitetnije donacije koje je BiH dobila.

I na donatorskoj konferenciji za sanciju šteta od poplava Japan je izrazio spremnost da pomogne, ali traže kvalitetne projekte za ulaganje.

Predsjednika japanskog Parlamenta Bunmeia Ibukia pitali smo da prokomentariše izjavu ambasadora svoje zemlje u BiH da BH vlasti nemaju projekte za obnovu, i da se bahato ponašaju koristeći budžetska sredstva za skupocjene automobile, lična osuguranja i policijsku pratnju.

“To nije bila kritika, nego više ohrabrenje BiH da krene u pozitivnom pravcu. Imamo već neke projekte u vidu za ulaganje, ali izrada projekata je nadležnost BiH institucija'', odgovorio je Ibuki.

“Japanski ambasador rekao je istinu i to je naišlo na odobravanje BH javnosti'', kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić i podsjeća da je na donatorskoj konferenciji u Briselu Japan ponudio najviše sredstava za sanaciju šteta od poplava.

“Japan ima pravo tražiti da ta sredstava budu utrošena na racionaln i kvalitetan način. Treba imati u vidu i činjenicu da u Japanu još uvijek, nakon zemljotresa i cunamija iz 2011.godine, ima 200 hiljada japanca smještenih u prihvatnim centrima'', istakao je Ljubić.

Parlamentarne delegacije Japana i BiH razgovarale su i o poboljšanju ekonomske saradnje dvije zemlje i mogućnostima japanskog ulaganja u prehrambeni sektor, hidropetncijal i turizam.

Japanci su svjesni da je u BiH teška socijalna situacija, i da je to bio uzrok februarskih protesta. Domaćim političarima poručuju da u oktobru provedu, kako kažu mirne izbore, i da što pruje formiraju vlast jer će to biti dobra poruka za potencijalne investitore.

Domaćin, Božo Ljubić na sve to odgovara.

“Svako od nas od Japanaca treba da se nauči kulturi rada, značaju obrazovanja, skromnosti i štednji, a mi političari odgovornom upravljanju, transparentnom trošenju javnih sredstava i političkoj odgovornosti. Uvjeren sam da bi i Japanci mogli od nas nešto poporimiti''.

Japanci su već prilikom prvog dana posjete BiH poprimili nešto, ali nažalost negativno.

Na konferenciju za novinare kasnili su 20 minuta.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Oko sokolovo

18.08.2014 18:38

Dear Ambassador, I beg you, do not give them a penny anymore but bring your distinguished professors from Japan who will teach our youth so they can develop and make all they need for living. All the money, the honest Japan give to those political wolves, will be eaten as it has already been all these years. They have eaten everything in this country the land and the stones. Nothing's left. Poštovani ambasadore, ja vas molim, ne dajte im više ni prebijene pare, nego iz Japana dovedite vaše uvažene profesore koji će našu omladinu naučiti da konstruišu i proizvode. Sve novce koje pošteni Japan da tim bagrovima oni će pojesti kao i svu zemlju i kamenje koje već jesu. Ništa nije ostalo.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

19.08.2014 06:38

..."uvjeren sam da bi Japanci mogli od nas nesto poprimiti". Crni Bozo zasto vredjate te velikodusne i postene ljude?Sta bi to,po Vasem jedan Japanac mogao od vas (politicara) da poprimi?

ODGOVORITE