Институције БиХ не маре за ревизора

Већина институција на нивоу БиХ, којима је Канцеларија за ревизију институција дала мишљење са резервом уз истицање предмета за 2013, наставила је и да ове године повећава издатке управо на ставкама на које су ревизори имали највише замјерки.

Босна и Херцеговина 18.08.2014 | 20:55
Институције БиХ не маре за ревизора

Под лупом ревизије лани су се нашле 73 институције, од којих је седам добило мишљење са резервом и истицањем предмета, док је 43 "зарадило" позитивно мишљење уз истицање предмета.

Међу онима које су лани добили мишљење с резервом је Министарство одбране, а пажња је скренута на рационализацију трошкова коришћења службених возила и на потенцијалне обавезе у вези са судским споровима.

Тромјесечни извјештај из ове године је показао да издатке за услуге превоза и горива не само да нису смањили, већ су их увећали са 3.492 КМ, колико су дали у истом периоду 2013, на чак 2,7 милиона марака ове године.

Једна од тачака спотицања су уговори о дјелу. Ревизори су лани на издатке по овом основу упозорили Министарство иностраних послова БиХ, те министарства транспорта и комуникација, за људска права и избјеглице као и УИО БиХ и Центар за уклањање мина. Ове су институције такође од ревизора за 2013. добиле мишљење с резервом.

Извјештаји о извршењу буџета ових институција показују да су неке од њих симболично смањиле издатке по овом основу који и даље прелазе неколико стотина хиљада КМ.

Ресор иностраних послова упозорен је на издатке по основу уговора о дјелу у континуитету и на то да су поједине набавке вршене без или на основу раније закључених уговора. МИП БиХ је од јануара до априла ове године за уговорене и друге посебне услуге "искеширао" је 843.000 КМ што је за око 37.000 КМ мање него у истом периоду лани.

Министарство транспорта и комуникација зарадило је мишљење са резервом због ангажовања спољних сарадника по основу уговора о дјелу за послове који су исти или слични пословима дефинисаним правилником о систематизацији радних мјеста. Ресор транспорта и комуникација смањио је издатке по овом основу за свега 7.000 КМ, а коначни рачун на крају марта износио је 59.500 КМ.

Другачију слику, са друге стране, показује извјештај Центра за уклањање мина. Они су за три мјесеца удвостручили трошкове за спољне сараднике и потрошили укупно 14.640 КМ на уговоре о дјелу.

Замјеник предсједавајућег Комисије за финансије и буџет у Представничком дому Парламента БиХ Бошко Томић сматра да ће оваква слика бити све док се донесу ригорозније казне за оне који, без имало гриже савјести, из године у годину занемарују препоруке и сугестије ревизора.

“Колико год разним закључцима утичемо на свијест оних који троше буџетски новац, нема резултата, а великог ефекта нема ни од примједби ревизора. Руководство оних институција које два пута узастопно не добију позитивно мишљење треба да буде промијењено, а не да се на исту грешку указује више пута”, рекао је Томић.

Институције на нивоу БиХ током прва три мјесеца ове године спискале су 204,5 милиона КМ што је за 2,3 милиона више у односу на исти период лани. На уговорене и друге посебне услуге дато је 8,7 милиона КМ што је за око 1,1 милион више у односу на исти период претходне године.

Услуге превоза и горива наплаћене су 4,1 милион КМ, што је више за око 2,6 милиона и углавном се односи на набавку горива код Министарства одбране БиХ.


Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

валтер

18.08.2014 20:35

Док год не постоји систем санкционисања и казњавања оних који тросе преко дозвољеног, сама институција ревизије нема никакву функцију ни потребу да уопсте постоји, бацање прасине уоци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

19.08.2014 04:36

Ма немаре они ни за БОГА а камо ли за некога кога су они поставили мозе он слободно ја му казем са тим папирима дупе об..... ј назалост никад правде ни закона овдје бити неце ко се снадје снадје остали патите се

ОДГОВОРИТЕ