Institucije BiH ne mare za revizora

Većina institucija na nivou BiH, kojima je Kancelarija za reviziju institucija dala mišljenje sa rezervom uz isticanje predmeta za 2013, nastavila je i da ove godine povećava izdatke upravo na stavkama na koje su revizori imali najviše zamjerki.

Bosna i Hercegovina 18.08.2014 | 20:55
Institucije BiH ne mare za revizora

Pod lupom revizije lani su se našle 73 institucije, od kojih je sedam dobilo mišljenje sa rezervom i isticanjem predmeta, dok je 43 "zaradilo" pozitivno mišljenje uz isticanje predmeta.

Među onima koje su lani dobili mišljenje s rezervom je Ministarstvo odbrane, a pažnja je skrenuta na racionalizaciju troškova korišćenja službenih vozila i na potencijalne obaveze u vezi sa sudskim sporovima.

Tromjesečni izvještaj iz ove godine je pokazao da izdatke za usluge prevoza i goriva ne samo da nisu smanjili, već su ih uvećali sa 3.492 KM, koliko su dali u istom periodu 2013, na čak 2,7 miliona maraka ove godine.

Jedna od tačaka spoticanja su ugovori o djelu. Revizori su lani na izdatke po ovom osnovu upozorili Ministarstvo inostranih poslova BiH, te ministarstva transporta i komunikacija, za ljudska prava i izbjeglice kao i UIO BiH i Centar za uklanjanje mina. Ove su institucije takođe od revizora za 2013. dobile mišljenje s rezervom.

Izvještaji o izvršenju budžeta ovih institucija pokazuju da su neke od njih simbolično smanjile izdatke po ovom osnovu koji i dalje prelaze nekoliko stotina hiljada KM.

Resor inostranih poslova upozoren je na izdatke po osnovu ugovora o djelu u kontinuitetu i na to da su pojedine nabavke vršene bez ili na osnovu ranije zaključenih ugovora. MIP BiH je od januara do aprila ove godine za ugovorene i druge posebne usluge "iskeširao" je 843.000 KM što je za oko 37.000 KM manje nego u istom periodu lani.

Ministarstvo transporta i komunikacija zaradilo je mišljenje sa rezervom zbog angažovanja spoljnih saradnika po osnovu ugovora o djelu za poslove koji su isti ili slični poslovima definisanim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta. Resor transporta i komunikacija smanjio je izdatke po ovom osnovu za svega 7.000 KM, a konačni račun na kraju marta iznosio je 59.500 KM.

Drugačiju sliku, sa druge strane, pokazuje izvještaj Centra za uklanjanje mina. Oni su za tri mjeseca udvostručili troškove za spoljne saradnike i potrošili ukupno 14.640 KM na ugovore o djelu.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Boško Tomić smatra da će ovakva slika biti sve dok se donesu rigoroznije kazne za one koji, bez imalo griže savjesti, iz godine u godinu zanemaruju preporuke i sugestije revizora.

“Koliko god raznim zaključcima utičemo na svijest onih koji troše budžetski novac, nema rezultata, a velikog efekta nema ni od primjedbi revizora. Rukovodstvo onih institucija koje dva puta uzastopno ne dobiju pozitivno mišljenje treba da bude promijenjeno, a ne da se na istu grešku ukazuje više puta”, rekao je Tomić.

Institucije na nivou BiH tokom prva tri mjeseca ove godine spiskale su 204,5 miliona KM što je za 2,3 miliona više u odnosu na isti period lani. Na ugovorene i druge posebne usluge dato je 8,7 miliona KM što je za oko 1,1 milion više u odnosu na isti period prethodne godine.

Usluge prevoza i goriva naplaćene su 4,1 milion KM, što je više za oko 2,6 miliona i uglavnom se odnosi na nabavku goriva kod Ministarstva odbrane BiH.


Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

valter

18.08.2014 20:35

Dok god ne postoji sistem sankcionisanja i kaznjavanja onih koji trose preko dozvoljenog, sama institucija revizije nema nikakvu funkciju ni potrebu da uopste postoji, bacanje prasine uoci!

ODGOVORITE
Name

cg

19.08.2014 04:36

Ma nemare oni ni za BOGA a kamo li za nekoga koga su oni postavili moze on slobodno ja mu kazem sa tim papirima dupe ob..... j nazalost nikad pravde ni zakona ovdje biti nece ko se snadje snadje ostali patite se

ODGOVORITE