Берач смиља врло уносан посао

Због раста откупне цијене за смиље, љековиту биљку са Медитерана, у Хрватској влада велико инересовање за бербу, јер се мјесечно може зарадити и до 10 хиљада куна (око 1.300 евра).

Регион 18.08.2014 | 15:21
Берач смиља врло уносан посао

Откупна цијена за смиље, чија је берба забрањена послије 15. августа, повећана је са три-четири куне на чак 10 куна по килограму.Откупљивачи су свој посао завршили, као и дестилерије у којима се производи и пакује уље које одлази у Француску.

Ова земља од Хрватске откупљује 90 одсто уља од смиља, које се углавном користи у козметичкој индустрији, а цијена једног литра достиже 1.600 евра.Према информацијама произвођача уља, за нешто више од једног литра ове драгоцјене течности, које се исциједи за око 40 минута, потребна је чак једна тона свјеже убране биљке.Годишње се у Хрватској убере око два милиона тона смиља, које је најзаступљеније на тржишту самониклог љековитог биља.Лист наводи да не постоје прецизни подаци ко се све у Хрватској бави смиљем, јер држава нема такве регистре.

Министарство заштите околине и природе издаје дозволе за брање. Берачи би и Хрватским шумама требало да плате једну куну по убраном килограму, али се то ријетко догађа.Зато се и не зна колико је тог биља у Хрватској, нити ко је све у послу с њим. Процјењује се да двадесетак фирми врши откуп.

Око 7.000 људи зарађује на бербама смиља, од којих један дио и живи само од смиља. 

Коментари / 0

Оставите коментар