Berač smilja vrlo unosan posao

Zbog rasta otkupne cijene za smilje, ljekovitu biljku sa Mediterana, u Hrvatskoj vlada veliko ineresovanje za berbu, jer se mjesečno može zaraditi i do 10 hiljada kuna (oko 1.300 evra).

Region 18.08.2014 | 15:21
Berač smilja vrlo unosan posao

Otkupna cijena za smilje, čija je berba zabranjena poslije 15. avgusta, povećana je sa tri-četiri kune na čak 10 kuna po kilogramu.Otkupljivači su svoj posao završili, kao i destilerije u kojima se proizvodi i pakuje ulje koje odlazi u Francusku.

Ova zemlja od Hrvatske otkupljuje 90 odsto ulja od smilja, koje se uglavnom koristi u kozmetičkoj industriji, a cijena jednog litra dostiže 1.600 evra.Prema informacijama proizvođača ulja, za nešto više od jednog litra ove dragocjene tečnosti, koje se iscijedi za oko 40 minuta, potrebna je čak jedna tona svježe ubrane biljke.Godišnje se u Hrvatskoj ubere oko dva miliona tona smilja, koje je najzastupljenije na tržištu samoniklog ljekovitog bilja.List navodi da ne postoje precizni podaci ko se sve u Hrvatskoj bavi smiljem, jer država nema takve registre.

Ministarstvo zaštite okoline i prirode izdaje dozvole za branje. Berači bi i Hrvatskim šumama trebalo da plate jednu kunu po ubranom kilogramu, ali se to rijetko događa.Zato se i ne zna koliko je tog bilja u Hrvatskoj, niti ko je sve u poslu s njim. Procjenjuje se da dvadesetak firmi vrši otkup.

Oko 7.000 ljudi zarađuje na berbama smilja, od kojih jedan dio i živi samo od smilja. 

Komentari / 0

Ostavite komentar