Поплаве донијеле поскупљења

Све је мања куповна моћ у Републици Српској. 80 одсто грађана има проблема са приливом кућног буџета и да на вријеме испуни своје обавезе.

Република Српска 13.08.2014 | 19:30
Поплаве донијеле поскупљења

Рачуни се морају плаћати, а све мање новца остаје за храну, која је због мајских поплава и скупља.

У Удружењу потрошача Републике Српске сматрају да више нема мјеста за нова поскупљења, јер је куповна моћ грађана све слабија.

Народна доскочица: “Данас је горе него јуче, а сутра ће бити горе него данас” показује се, нажалост” као стварна. Мајске поплаве утицале су на квалитет и квантитет приноса воћа, поврћа и житарица, што се одразило и на њихове цијене.

Ипак, када се погледа јули ове и прошле године, како су израчунали у Удружењу потрошача Српске прехрамбени производи су у глобалу појефтинили за 1,7 одсто.

Међутим у структури тих трошкова највећа “шетња” је забиљежена код воћа и поврћа.

Лимун је чак двоструко поскупио, за што према Петровићу нема оправдања, него се иза тога крију, како је рекао, шпекулативне радње. И док једни “масно” зарађују, други живе све лошије.

Ипак, тиха поскупљења могла би потпуно утихнути, јер смо дошли до дна. Даље не може, па нова поскупљења нису ни могућа, увјерен је Петровић.

Да смо дошли до дна сагласаан је и економски аналитичар Дамир Миљевић, који није баш сигуран да ће тиха поскупљења у потпуности нестати.

Крај љета и почетак јесени носи са собом и додатне трошкове.

Ближи се нова школска година, припрема зимнице, огрјева… Све то подразумјева и дубљи џеп, који је, бар за већину грађана Српске, само сан.

Дакле, и ове јесени сањаћемо, маштати, али и одрицати се и стезати каиш.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар