Poplave donijele poskupljenja

Sve je manja kupovna moć u Republici Srpskoj. 80 odsto građana ima problema sa prilivom kućnog budžeta i da na vrijeme ispuni svoje obaveze.

Republika Srpska 13.08.2014 | 19:30
Poplave donijele poskupljenja

Računi se moraju plaćati, a sve manje novca ostaje za hranu, koja je zbog majskih poplava i skuplja.

U Udruženju potrošača Republike Srpske smatraju da više nema mjesta za nova poskupljenja, jer je kupovna moć građana sve slabija.

Narodna doskočica: “Danas je gore nego juče, a sutra će biti gore nego danas” pokazuje se, nažalost” kao stvarna. Majske poplave uticale su na kvalitet i kvantitet prinosa voća, povrća i žitarica, što se odrazilo i na njihove cijene.

Ipak, kada se pogleda juli ove i prošle godine, kako su izračunali u Udruženju potrošača Srpske prehrambeni proizvodi su u globalu pojeftinili za 1,7 odsto.

Međutim u strukturi tih troškova najveća “šetnja” je zabilježena kod voća i povrća.

Limun je čak dvostruko poskupio, za što prema Petroviću nema opravdanja, nego se iza toga kriju, kako je rekao, špekulativne radnje. I dok jedni “masno” zarađuju, drugi žive sve lošije.

Ipak, tiha poskupljenja mogla bi potpuno utihnuti, jer smo došli do dna. Dalje ne može, pa nova poskupljenja nisu ni moguća, uvjeren je Petrović.

Da smo došli do dna saglasaan je i ekonomski analitičar Damir Miljević, koji nije baš siguran da će tiha poskupljenja u potpunosti nestati.

Kraj ljeta i početak jeseni nosi sa sobom i dodatne troškove.

Bliži se nova školska godina, priprema zimnice, ogrjeva… Sve to podrazumjeva i dublji džep, koji je, bar za većinu građana Srpske, samo san.

Dakle, i ove jeseni sanjaćemo, maštati, ali i odricati se i stezati kaiš.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar