Данас нас очекују паклене врућине

У Републици Српској и осталим дијеловима БиХ данас ће бити претежно сунчано, вруће и спарно, са највишом температуром до 37 степени Целзијусових.

Босна и Херцеговина 13.08.2014 | 08:40
Данас нас очекују паклене врућине

Током ноћи очекује се постепено наоблачење на сјеверозападу.

Због високих и потенцијално опасних температуре данас би требало да буде упаљен наранџасти метеоаларм у Бањалуци, Мостару, Приједору, Сарајеву, Тузли и Вишеграду.

Иначе, наранџасти метеоаларм упозорава да су прогнозиране временске прилике таквог интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по живот људи и животиња.

Избегавање боравка на сунцу у најтоплијем делу дана, лагана исхрана, адекватно облачење и уношење довољно течности у организам, савети су љекара, грађанима због веома топлог времена које се очекује током дана.

Саветовјетује се ношење боце са водом, узимање витамина и контролу артеријског крвног притиска.

Посебно хронични болесници и старије особе не би требало дуже да стоје на ногама и саветовала велики опрез на купалиштима и у саобраћају.

Када су високе температуре ваздуха, саветује се избегавање боравка на сунцу у периоду када је највећа врућина од 10 до 17 часова, узимање воћа и поврћа и пет оброка дневно.

Хроничним болесницима саветује се уредно лечење и терапија, а у случају појаве тегоба, поготову код срчаних болесника, када се осете болови у грудном кошу, потребно је обуставити сваки напор и потражити савет лекара.

Када су високе температуре ваздуха, саветује се боравак у климатизованим просторијама, хладовини парка, поред реке, под крошњом дрвета или на тераси, ношење лагане и комотне одеће и шетње ујутро и увече.

Због врућине потребно је искључити шпорет и друга грејна тела, а у становима на вишим спратовима и у поткровљу ставити ролетне и направити промају у стану.

Особе са хипертензијом, које по упутству лекара узимају ујутро терапију, да обрате пажњу, јер у току дана може доћи до природног пада артеријског крвног притиска и да би зато требало да смање терапију или да путем телефона затраже савет.

Коментари / 0

Оставите коментар