Danas nas očekuju paklene vrućine

U Republici Srpskoj i ostalim dijelovima BiH danas će biti pretežno sunčano, vruće i sparno, sa najvišom temperaturom do 37 stepeni Celzijusovih.

Bosna i Hercegovina 13.08.2014 | 08:40
Danas nas očekuju paklene vrućine

Tokom noći očekuje se postepeno naoblačenje na sjeverozapadu.

Zbog visokih i potencijalno opasnih temperature danas bi trebalo da bude upaljen narandžasti meteoalarm u Banjaluci, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu, Tuzli i Višegradu.

Inače, narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane vremenske prilike takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po život ljudi i životinja.

Izbegavanje boravka na suncu u najtoplijem delu dana, lagana ishrana, adekvatno oblačenje i unošenje dovoljno tečnosti u organizam, saveti su ljekara, građanima zbog veoma toplog vremena koje se očekuje tokom dana.

Savetovjetuje se nošenje boce sa vodom, uzimanje vitamina i kontrolu arterijskog krvnog pritiska.

Posebno hronični bolesnici i starije osobe ne bi trebalo duže da stoje na nogama i savetovala veliki oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se izbegavanje boravka na suncu u periodu kada je najveća vrućina od 10 do 17 časova, uzimanje voća i povrća i pet obroka dnevno.

Hroničnim bolesnicima savetuje se uredno lečenje i terapija, a u slučaju pojave tegoba, pogotovu kod srčanih bolesnika, kada se osete bolovi u grudnom košu, potrebno je obustaviti svaki napor i potražiti savet lekara.

Kada su visoke temperature vazduha, savetuje se boravak u klimatizovanim prostorijama, hladovini parka, pored reke, pod krošnjom drveta ili na terasi, nošenje lagane i komotne odeće i šetnje ujutro i uveče.

Zbog vrućine potrebno je isključiti šporet i druga grejna tela, a u stanovima na višim spratovima i u potkrovlju staviti roletne i napraviti promaju u stanu.

Osobe sa hipertenzijom, koje po uputstvu lekara uzimaju ujutro terapiju, da obrate pažnju, jer u toku dana može doći do prirodnog pada arterijskog krvnog pritiska i da bi zato trebalo da smanje terapiju ili da putem telefona zatraže savet.

Komentari / 0

Ostavite komentar