Европа: Прва жртва еболе

Шпански мисионар, који је инфициран смртоносним вирусом еболе у Либерији и пребачен на лечење у Шпанију, преминуо је данас у болници, изјавила је портпаролка здравствене службе Мадрада.

Свијет 12.08.2014 | 19:20
Европа: Прва жртва еболе

Шпански мисионар Мигел Пахарес пребачен је 7. августа Ербасом А310 у ваздухопловну војну базу Торехон у Мадриду заједно са шпанском часном сестром Хулианом Боноха Бохе, која је заједно са свештеником Мигелом Пахаресом радила у болници Сеинт Џозеф у престоници Либерије Монрови.

Она није била позитивна на тест еболе, али је ипак бити изолована у болници где јој је пружен одређени третман.

Шпански свештеник и часна сестра су одвежени у мадридску болницу Карлос ИИИ, која је специјализована за тропске болести.

Свештеник Парахес је један од три мисионара инфицирана вирусом еболе који су били у изолацији у болници Сан Хосе де Монровија.

Они су припадници католичке хуманитарне организације која има болнице широм света.

Друга два инфицирана мисионара су Шантал Паскалин Мутвамене из Конга и Пасијенсија Мелгар из Екваторијалне Гвинеје.

Тестирана су још три мисионара, али су њихови резултати били негативни.

Амерички председник Барак Обама и Администрација за храну и лекове (ФДА) одобрили су захтев владе Либерије да се у ту земљу пошаљу дозе експерименталног лека за либеријске лекаре инфициране вирусом еболе.

У саопштењу, објављеном на званичном сајту председништва Либерије, наводи се да ће експериментални лек ове недеље испоручути представници америчке владе.

Како је пренела агенција Ројтерс, председница Либерије Елен Џонсон Сирлиф је у петак од Обаме затражила тај серум.

Директорка Светске здравствене организације Маргарет Чан је, такође, дозволила испоруку додатних доза Либерији, додаје се у саопштењу.

Те дозе ће током недеље донети стручњаци СЗО.

Ебола је однела близу 1.000 живота у западној Африци, а Светска здравствена организација је прошле седмице прогласила међународну ванредну ситуацију због епидемије.

Епидемијом еболе су, поред Нигерије где је 10 људи оболело, најтеже погођене Гвинеја, Либерија, Сијера Леоне.

Ебола је откривена 1976. године и добила је име по реци која се налази у данашњој Демократској Републици Конго. Ова болест се преноси контактом са излучевинама заражене особе као што су крв, пљувачка и зној.

Од ње је умрло око две трећине оболелих током протекле четири деценије, а у чак две епидемије стопа смртности је била скоро 90 одсто.

У најновијој епидемији стопа смртности је око 55 одсто.

Број умрлих у најтежој епидемији еболе до сада достигао је 1.013, након што су у три дана, закључно са 9. августом, у три западноафричке земље преминуле још 52 особе, саопштила је у понедељак Светска здравствена организација (СЗО).

Највећи број смртних случајева од еболе регистрован је у та три дана у Либерији - 29, док је у Сијера Леонеу преминуло 17, а у Гвинеји шест особа, преноси Ројтерс.

Према саопштењу СЗО, укупан број оболелих од еболе је повећан на 1.848 особа.

Коментари / 0

Оставите коментар