Evropa: Prva žrtva ebole

Španski misionar, koji je inficiran smrtonosnim virusom ebole u Liberiji i prebačen na lečenje u Španiju, preminuo je danas u bolnici, izjavila je portparolka zdravstvene službe Madrada.

Svijet 12.08.2014 | 19:20
Evropa: Prva žrtva ebole

Španski misionar Migel Pahares prebačen je 7. avgusta Erbasom A310 u vazduhoplovnu vojnu bazu Torehon u Madridu zajedno sa španskom časnom sestrom Hulianom Bonoha Bohe, koja je zajedno sa sveštenikom Migelom Paharesom radila u bolnici Seint Džozef u prestonici Liberije Monrovi.

Ona nije bila pozitivna na test ebole, ali je ipak biti izolovana u bolnici gde joj je pružen određeni tretman.

Španski sveštenik i časna sestra su odveženi u madridsku bolnicu Karlos III, koja je specijalizovana za tropske bolesti.

Sveštenik Parahes je jedan od tri misionara inficirana virusom ebole koji su bili u izolaciji u bolnici San Hose de Monrovija.

Oni su pripadnici katoličke humanitarne organizacije koja ima bolnice širom sveta.

Druga dva inficirana misionara su Šantal Paskalin Mutvamene iz Konga i Pasijensija Melgar iz Ekvatorijalne Gvineje.

Testirana su još tri misionara, ali su njihovi rezultati bili negativni.

Američki predsednik Barak Obama i Administracija za hranu i lekove (FDA) odobrili su zahtev vlade Liberije da se u tu zemlju pošalju doze eksperimentalnog leka za liberijske lekare inficirane virusom ebole.

U saopštenju, objavljenom na zvaničnom sajtu predsedništva Liberije, navodi se da će eksperimentalni lek ove nedelje isporučuti predstavnici američke vlade.

Kako je prenela agencija Rojters, predsednica Liberije Elen Džonson Sirlif je u petak od Obame zatražila taj serum.

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čan je, takođe, dozvolila isporuku dodatnih doza Liberiji, dodaje se u saopštenju.

Te doze će tokom nedelje doneti stručnjaci SZO.

Ebola je odnela blizu 1.000 života u zapadnoj Africi, a Svetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice proglasila međunarodnu vanrednu situaciju zbog epidemije.

Epidemijom ebole su, pored Nigerije gde je 10 ljudi obolelo, najteže pogođene Gvineja, Liberija, Sijera Leone.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po reci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo. Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj.

Od nje je umrlo oko dve trećine obolelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dve epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 odsto.

U najnovijoj epidemiji stopa smrtnosti je oko 55 odsto.

Broj umrlih u najtežoj epidemiji ebole do sada dostigao je 1.013, nakon što su u tri dana, zaključno sa 9. avgustom, u tri zapadnoafričke zemlje preminule još 52 osobe, saopštila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Najveći broj smrtnih slučajeva od ebole registrovan je u ta tri dana u Liberiji - 29, dok je u Sijera Leoneu preminulo 17, a u Gvineji šest osoba, prenosi Rojters.

Prema saopštenju SZO, ukupan broj obolelih od ebole je povećan na 1.848 osoba.

Komentari / 0

Ostavite komentar