Хиљаде цивила у окружењу милитаната

Неколико хиљада цивила налази се у окружењу исламских милитаната у сјеверном Ираку на планини Синџар и хитно им је потребна помоћ, упозориле су данас УН.

Свијет 12.08.2014 | 17:57
Хиљаде цивила у окружењу милитаната

Припадници Јазида, најстарије мањинске групе у Ираку, побјегли су на Синџар прије 10 дана након што су борци "Исламске државе" заузели истоимени град.

Вјерује се да је око 700.000 Јазида расељено због активности "Исламске државе" од када су милитанти заузели Синџар од курдских снага које су браниле град.

Киран Двајер, из канцеларије УН у Ирбилу у Ираку, рекао је Би-Би-Си-ју да су неки Јазиди успјели да побјегну са сјеверне стране планине у посљедњих 72 часа и пређу ријеку Тигрис у Сирију гдје им је указана помоћ.

Међутим, хуманитарни радник Мирза Динај, припадник Јазида, рекао је да се ради о геноциду.

"Хеликоптер је слетио међу око 6.000 људи, а може да прими само између 10 или 20, а сви покушавају да уђу у летјелицу. Замислите ту ситуацију", рекао је Динај.

Ватикан је позвао муслиманске вјерске лидере да осуде "ужасно злочиначко дјело" милитаната "Исламске државе" који су заузели велики број градова на сјеверу Ирака и присилили десетине хиљада хришћана и Јазида да напусте своје домове.

"Њихова страдања захтијевају јасан и храбар став вјерских вођа, посебно муслимана", наводи се у саопштењу Ватикана, пренио је Ројтерс.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

12.08.2014 16:29

Па треба тразити од Амера и Турске да врате своје керове и другаре,јер нису они пали са кишом ,Амери и Турци су их убацивали у Сирију. Наоурузавали и дан данас то раде,е сад су се они отели контроли то је као и 88 у Авганистану,кад су Амери направили мудзахедине наоурузају их па на крају добили по носу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В а с о

13.08.2014 02:24

Мудзосе је организовала и дресирала Америка. По потреби убацује те фанатике да праве неред и кољу хрисцане. Зар нису тако клали и Србе у БиХ за вријеме отадзбинског рата.

ОДГОВОРИТЕ